Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Οι επιχειρήσεις του Τραμπ στην Τουρκία και η σύγκρουση συμφερόντων


Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2016

Οι Πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη και η υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα του εκλεγμένου Προέδρου στην Τουρκία εγείρουν ανησυχίες περί σύγκρουσης συμφερόντων. Emrah Gurel / Ap
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας θρησκευτικά συντηρητικός μουσουλμάνος, να απαίτησε την αφαίρεση του ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Πύργο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο τότε προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών μιλούσε για απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ωστόσο η σχέση τους βελτιώθηκε όταν ο μεγιστάνας δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει το δικαίωμα να πατάξει βίαια όσους υποκίνησαν το βίαιο πραξικόπημα του καλοκαιριού.
Πολλοί τότε εξέφρασαν την ανησυχία τους πως οι πολιτικές του κ. Τραμπ αναφορικά με την Τουρκία ίσως επικαθοριστούν από τα επιχειρηματικά συμφέροντά του στη γείτονα χώρα και οι «New York Times» αναλύουν σε δημοσίευμά τους ποια ακριβώς είναι αυτά.
Ο ίδιος ο κ. Τραμπ έχει παραδεχθεί πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην Τουρκία. «Υπάρχει μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων επειδή έχω ένα μεγάλο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη», είχε πει πέρυσι σε συνέντευξή του στον Στίβεν Μπάνον, τότε επικεφαλής των «Breitbart News» και νυν ανώτερο σύμβουλό του για τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια τρομερά πετυχημένη δουλειά. Λέγεται Πύργοι Τραμπ – δύο πύργοι αντί ενός», είχε προσθέσει.
Οι πύργοι βρίσκονται στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή του Σισλί, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και πάνω από τους 40 ορόφους δεσπόζει το όνομα Τραμπ. Οταν οι πολυτελείς κατασκευές -η μία διατηρεί γραφεία και η άλλη πολυτελή διαμερίσματα, ενώ ενώνονται από ένα εμπορικό κέντρο- ολοκληρώθηκαν το 2012 ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί το σημείο και είχε δηλώσει πως «επιθυμούμε αυτό να είναι μία από τις πολλές παγκοσμίου κλάσεως κατασκευές, οι οποίες θα διανθιστούν στην Κωνσταντινούπολη και κατά μήκος της Τουρκίας». Μία μέρα μετά ο Ντόναλντ Τραμπ και η κόρη του Ιβάνκα είχαν συμμετάσχει αυτοπροσώπως στους εορτασμούς των εγκαινίων.
Ως προεδρικός υποψήφιος, ο κ. Τραμπ είχε ταχθεί κατά της μεταφοράς στο εξωτερικό των αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά ως επιχειρηματίας επένδυσε σε μια συνεργασία με μια εταιρεία επίπλων στη δυτική Ανατολία και παρήγαγε πολυτελή έπιπλα τα οποία πουλάει στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για συνεργασία του 2013 ανάμεσα στον Trump Organization και την Dorya International που μετουσιώνεται σε ένα εργοστάσιο στην Επαρχία Μανίσα, κοντά στην πόλη του Ισμίρ και παράγει προϊόντα τα οποία πουλάει η Trump Home Collection.
Κατά συνέπεια, συμπεραίνουν οι «NYT», τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ έρχονται σε ευθεία σύγκρουση, ειδικά από τη στιγμή που ο τότε Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος πρότεινε τον Δεκέμβριο την απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα, λέγοντας πως όλοι οι μουσουλμάνοι μπορεί να αποτελούν τρομοκρατική απειλή.
«Λυπούμεθα και καταδικάζουμε τα σχόλια που κ. Τραμπ που έχουν τα χαρακτηριστικό των διακρίσεων», είχε γράψει ο διευθυντής του εμπορικού κέντρου των Πύργων, Τραμπ Μπουλέντ Κουράλ (Bulent Kural), σε ένα email του τότε προς δημοσιογράφο, αποκαλύπτοντας πως το εμπορικό κέντρο σκεφτόταν να αφαιρέσει το όνομα Τραμπ. «Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έχουν καμία αξία και είναι προϊόντα ενός μυαλού που δεν κατανοεί το Ισλάμ, μια ειρηνική θρησκεία, εν τέλει. Η αντίδρασή μας έχει εκφραστεί απευθείας στην οικογένεια Τραμπ. Είμαστε σε διαδικασία εξέτασης της νομικής διάστασης της σχέσης μας με το εμπορικό σήμα Trump», είχε προσθέσει.
Ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα πιο σαφής: «Αυτοί που έβαλαν το εμπορικό σήμα στο κτίριο πρέπει να το αφαιρέσουν άμεσα».
Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού στην Τουρκία ενάντια στον κ. Ερντογάν, ο κ. Τραμπ είχε υπερασπιστεί την βίαιη καταστολή που ακολούθησε από τον Τούρκο Πρόεδρο. «Δεν νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε μαθήματα», είχε πει ο κ. Τραμπ στους «Times». «Κοιτάξτε τι γίνεται στη χώρα μας», είχε προσθέσει αναφερόμενος στη βία που επικρατούσε στις ΗΠΑ. «Πώς μπορούμε να δίνουμε μαθήματα όταν άνθρωποι πυροβολούν αστυνομικούς εν ψυχρώ;», είχε συμπληρώσει.
Κάπου εκεί, οι προθέσεις να αφαιρεθεί το όνομα Τραμπ από τους Πύργους έλαβαν τέλος. Ωστόσο, πολύ περισσότερα από ένα εμπορικό κέντρο διακυβεύονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, σημειώνει η «NYT».
Η Τουρκία είναι ένας παίχτης-κλειδί στην προσπάθεια των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή, ενώ συνορεύει με τη Συρία τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εκδιώξουν τον Μπασάρ Αλ-Ασαντ από την εξουσία.
Το πρόσφατο τηλεφώνημα μετά τις εκλογές μεταξύ του κ. Ερντογάν και του κ. Τραμπ μαρτυρά πως τα πολιτικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα συνεχίσουν να αναμειγνύονται.
Σύμφωνα με έναν Τούρκο δημοσιογράφο, τον Αμπερίν Ζαμάν, ο οποίος γράφει στην ιστοσελίδα «Diken», ο κ. Τραμπ είπε στον Τούρκο ηγέτη πως ο ίδιος και η κόρη του -η Ιβάνκα συμμετείχε στην συνομιλία- είναι θαυμαστές τόσο του κ. Ερντογάν όσο και του Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ (Mehmet Ali Yalcindag), επιχειρηματικό συνεργάτη του κ. Τραμπ στους Πύργους, τον οποίο αποκαλεί «στενό φίλο».
«Με κάνει και αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την κρατική εξουσία της για να ενισχύσει πολιτικούς ή επιχειρηματικούς συμμάχους της και να βλάψει τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς αντιπάλους της», δήλωσε στη «NYT» η Τζένιφερ Χάρις, η οποία ήταν μέλος του προσωπικού στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου