Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, 2016

  • Συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.
  • Καλά είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, καθώς οι πρώτες εξετάσεις έπειτα από το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη δεν έδειξαν παθολογικό πρόβλημα
  • Να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό, κάλεσε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οποίος επισκέφθηκε τη Χίο συνοδευόμενος από τον βουλευτή του νησιού Νότη Μηταράκη.
  • Για επικείμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί όσον αφορά στο εδαφικό, κάνει λόγο η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», που δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη.

Κόσμος

  • Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προηγείται με μεγάλη διαφορά (43,5%), σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία. Δεύτερος έρχεται ο Αλέν Ζιπέ με ποσοστό 27,6% και ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί με 22,1% -αποτελέσματα που εφόσον οριστικοποιηθούν αφήνουν εκτός της κούρσας για τον β' γύρο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.
  • Η Κατρίν Ντενέβ, η Ζιλιέτ Μπινός και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών της Γαλλίας υπερασπίζονται τον αντιδημοφιλή πρόεδρο της χώρας σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Journal du Dimanche υπό τον τίτλο «Σταματήστε τις επιθέσεις στον Ολάντ».
  • «Παρούσα» στις εκλογές του 2017 δήλωσε και επισήμως η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνοντας ότι διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Στέλνοντας μήνυμα που θέλει να ακουστεί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στη σκιά της εκλογής Τραμπ, η Μέρκελ τόνισε ότι στόχος της είναι η συνοχή της κοινωνίας και θα δώσει αγώνα για τις δημοκρατικές αξίες, την ελευθερία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό προς όλους απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού. Χαιρετίζει την ανακοίνωση Μέρκελ για νέα θητεία το αδελφό κόμμα CSU και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.
  • Τετράλεπτη συνομιλία είχαν Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του APEC στην Λίμα του Περού -την τελευταία διεθνή σύνοδο στην οποία παρίσταται ο Ομπάμα πριν παραδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Πούτιν πως Ουάσινγκτον και Μόσχα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση της βίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες του Μινσκ για το Ουκρανικό.
  • Σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας ζητά ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Τάσσεται υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της εσωτερικής κατάστασης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και δεν φοβάται συνέπειες για τη συμφωνία για το Προσφυγικό εκτιμώντας ότι η Άγκυρα έχει συμφέρον να παραμείνει σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στην ΕΕ «με κάθε κόστος», λέγοντας ότι μπορεί αντίθετα να γίνει μέλος του μπλοκ της Σανγκάης -με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.

Οικονομία

  • Με την επίδοση στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών του σχεδίου συμφωνίας ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Tο ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.
  • Με τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και θέματα του υπουργείου Παιδείας, άρχισαν εκ νέου την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετές ώρες γύρω στις 17:00 το απόγευμα και ακολούθησαν οι συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο.
  • Την Κομισιόν για τις προτάσεις της για αύξηση των δαπανών φαίνεται πως επικρίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των Θεσμών το σχέδιο συμφωνίας. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, για το δημοσιονομικό κενό υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ για το 2018 οι Θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου