Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ανδρέας Καλαντζόπουλος: «Η βιομηχανία καπνού μεταλλάσσεται»

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2016Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ PHILIP MORRIS INTERNATIONAL (PMI) κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος από την Ηλεία, μιλάει για το νέο προϊόν της πολυεθνικής το οποίο έχει στόχο να μειώσει τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.
Η αύξηση του εθνικού πλούτου με κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα, ώστε να βγει από την πολυετή κρίση, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ηλείος και Πυργιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International (ΡΜΙ) κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος. Ο κ. Καλαντζόπουλος μιλά για το νέο εναλλακτικό καπνικό προϊόν «μειωμένου κινδύνου» της πολυεθνικής που στοχεύει στους ενηλίκους καπνιστές που δεν σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά και για την αναβάθμιση της θυγατρικής Παπαστράτος, η οποία, όπως επισημαίνει, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της «υγιούς επιχειρηματικότητας».
Επειτα από αρκετά χρόνια ερευνών, η PMI λανσάρει ένα νέο καπνικό προϊόν, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές σας, δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα, για αυτό και εκλύει λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.ά.). Ηδη, το προϊόν παράγεται σε μονάδα της Ιταλίας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πού απευθύνεται; 
«Η ΡΜΙ για περισσότερο από μία δεκαετία αναπτύσσει σειρά προϊόντων εναλλακτικών του τσιγάρου που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, πιστεύουμε ότι - για πρώτη φορά στην ιστορία - αυτά τα προϊόντα είναι στην αγορά.
Το IQOS, το πρώτο "θερμαινόμενο και όχι καιόμενο" προϊόν της ΡΜΙ στην αγορά, χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό σύστημα για να θερμαίνει μια ράβδο καπνού και να παράγει αερόλυμα νικοτίνης με γεύση και καπνιστική εμπειρία πολύ κοντά σε αυτήν που έχουν συνηθίσει οι ενήλικοι καπνιστές. Καθώς θερμαίνει τον καπνό σε περίπου 300 βαθμούς Κελσίου - αντί να τον καίει -, το αερόλυμα που παράγει περιέχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βλαβερών συστατικών.
Δεδομένου ότι πωλούνται έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα παγκοσμίως κάθε χρόνο, αν το προϊόν κερδίσει έστω και ένα μικρό μερίδιο αγοράς, τι θα σηματοδοτήσει αυτό για τα οικονομικά μεγέθη της PMI;
«Η στροφή των ενήλικων καπνιστών προς προϊόντα που είναι λιγότερο επιβλαβή δεν θα ωφελήσει μόνο αυτούς τους καταναλωτές και την κοινωνία, αλλά και την εταιρεία και τους μετόχους μας. Ενδεικτικά, αν πάρουμε ως παράδειγμα τις 20 αγορές όπου κυκλοφόρησε αρχικά το IQOS, τα καθαρά έσοδα μπορούν να αυξηθούν κατά 21 εκατ. δολάρια για κάθε δισεκατομμύριο ράβδων καπνού (HeetSticks) που πωλούνται σε τιμή αντίστοιχη με τη μέση τιμή των τσιγάρων και εφόσον περίπου το 40% αυτού του όγκου προέρχεται από καταναλωτές των δικών μας προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε ότι το IQOS και τα άλλα μη καιόμενα εναλλακτικά προϊόντα μας θα έχουν θετική επίπτωση στα λειτουργικά μας αποτελέσματα από το 2018, ενώ στόχος μας είναι έως το 2020 τα προϊόντα αυτά να αποφέρουν επιπλέον ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα από 0,7 έως 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια».
Επειδή αποδεδειγμένα τα συμβατικά τσιγάρα ευθύνονται για πολλές επιπλοκές στην υγεία του καπνιστή, ετοιμάζετε και άλλα τέτοια δυνητικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου, όπως τα αποκαλείτε;
«Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προτιμήσεων και χρήσεων των ενήλικων καπνιστών. Εχουμε τέσσερις πλατφόρμες προϊόντων: δύο προϊόντα που χρησιμοποιώντας διαφορετικές καινοτομίες θερμαίνουν, αντί να καίνε, τον καπνό, και δύο ηλεκτρονικά προϊόντα που δεν περιέχουν καπνό και χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία για να παράγουν αερόλυμα νικοτίνης.
Η προσέγγισή μας βασίζεται στην αρχή, που αναγνωρίζει ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών δημόσιας υγείας, ότι απαιτούνται δύο προϋποθέσεις προκειμένου τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου να ωφελήσουν τη δημόσια υγεία. Πρώτον, τα προϊόντα να προκαλούν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τα τσιγάρα. Δεύτερον, οι ενήλικοι καπνιστές να τα βρίσκουν αποδεκτά και να στραφούν προς αυτά».
Η PMI από το 2013 έχει υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με ισχύ ως το 2018 για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου. Πώς εξελίσσεται η συνεργασία αυτή και αν εκτιμάτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκ νέου ανανέωση της συμφωνίας...
«Πράγματι, εφέτος ανανεώσαμε μέχρι το 2018 τη συμφωνία του 2013 με την ελληνική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να αγοράζουμε σημαντικές ποσότητες ελληνικών ανατολικών καπνών. Πέραν αυτού, με σύγχρονα αγρονομικά προγράμματα, ποικιλίες υψηλής απόδοσης, εκμηχάνιση της συγκομιδής, καινοτόμα συστήματα ξήρανσης και διαρκή εκπαίδευση των καλλιεργητών δίνουμε συνέχεια και βιωσιμότητα σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο.
Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για νέα ανανέωση αφού μόλις εφέτος υπογράψαμε. Πιστεύω όμως ότι όταν μια συμφωνία είναι επωφελής για όλα τα μέρη, δεν υπάρχει λόγος να μην ανανεώνεται».
Η PMI το 2015 «προίκισε» τη θυγατρική της στην Ελλάδα Παπαστράτος με νέες γραμμές παραγωγής για να εξάγει σε τρίτες χώρες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες εσόδων από την εσωτερική αγορά. Υπάρχουν σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της θυγατρικής, η οποία εφέτος συμπλήρωσε 85 χρόνια παρουσίας στην οικονομική ζωή του τόπου;
«Η PMI και η Παπαστράτος έχουν μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα και έως σήμερα έχουμε επενδύσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από το 2003. Επιπλέον, η Παπαστράτος έχει τεθεί επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Θα συνεχίσουμε συνεπώς να τη στηρίζουμε, καθώς κάνει τη διεθνή οικογένεια της PMI, αλλά νομίζω και την Ελλάδα, πραγματικά υπερήφανη. Αναμφίβολα, η Παπαστράτος συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά της υγιούς επιχειρηματικότητας. Παράγει, επενδύει, αναπτύσσεται, καινοτομεί, εξάγει, είναι πρότυπο εργοδότη, παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, συνεισφέρει στην οικονομία, βοηθά το κράτος».
Η ΕΛΛΑΔΑ
Χρειάζεται ένα σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο
Διευθύνετε έναν πολυεθνικό όμιλο και έχετε αντίληψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει;
«Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι δυστυχώς εμφανέστατες στη χώρα μας. Πέρα από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές.
Ωστόσο, πιστεύω βαθύτατα ότι κάθε κρίση αποτελεί ευκαιρία για αναγέννηση. Εχω επανειλημμένα πει ότι, κατά τη γνώμη μου, το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα είναι η αύξηση του εθνικού πλούτου, με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και για την προστασία των υφισταμένων, που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, χρειάζεται κυρίως ένα σταθερό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο. Και ένα σχέδιο, ένα όραμα που θα εστιάζει στην αξιοποίηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια.
Εμείς διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών».
Πηγή: «Βήμα της Κυριακής»
O έλληνας CEO της PMI κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος εκτιμά ότι ως το 2020 τα εναλλακτικά προϊόντα μπορεί να αποφέρουν επιπλέον ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα από 0,7 έως 1,2 δισ. δολάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου