Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016

  • Τη βεβαιότητά του ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν γίνει όλα όσα πρέπει για να λυθεί το ζήτημα και να έχουμε νέο ΕΣΡ, αλλιώς η χώρα οδηγείται στο χάος και η κοινωνία σε διχασμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προγραμματίστηκαν στην Κοιλάδα των Τεμπών, λόγω συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη 2 και 3 Νοεμβρίου, κατά τις ώρες 07:00-20:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Αθηνών-Θεσσαλονίκης από το 365ο χλμ (κόμβος Γυρτώνης) μέχρι το 391ο χλμ (διασταύρωση Στομίου).
  • Τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών του ανακοίνωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Έκπληξη στη θέση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού, την οποία αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και άλλοτε συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κοτσακάς.
  • Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η τελετή αναγόρευσης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
  • Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών, αλλά σε περίπτωση πιο ισχυρού σεισμού θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κόσμος

  • Ο διαβόητος πρώην γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Σαΐντ Μορταζαβί -ο ρόλος του οποίου στην καταστολή και τις διώξεις αντιφρονούντων καταδικαζόταν επί χρόνια από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς- καταδικάστηκε να μαστιγωθεί 135 φορές για υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιόχανεσον ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συντηρητικό Μπιάρνι Μπένεντικτσον, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το Σάββατο. Υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο 46χρονος Μπένεντικτσον -το όνομα του οποίου αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers- έχει αρχίσει ήδη να συναντάται με ηγετικά στελέχη των υπολοίπων έξι κομμάτων.
  • Τουλάχιστον 12 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν με φουσκωτό σκάφος εν μέσω κακοκαιρίας στην Ευρώπη. Το πλεούμενο άρχισε να βάζει νερά στα ανοιχτά της Λιβύης. Είκοσι εννέα άνθρωποι διασώθηκαν, ανακοίνωσε η ιταλική Ακτοφυλακή εκφράζοντας φόβους για απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων των οποίων η τύχη αγνοείται.
  • Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας· σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν 115 δημοσιογράφοι, κυρίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη, ανακοίνωσε η Unesco. «Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογραμμίζει σε έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.
  • Εκκλησία μαύρων στο Μισισίπι πυρπολήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι έγραψαν με σπρέι στους τοίχους «Ψηφίστε Τραμπ». Το FBI άνοιξε έρευνα ανακοινώνοντας ότι χειρίζεται την υπόθεση ως έγκλημα μίσους -πράξη εκφοβισμού των ψηφοφόρων μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Δεν υπήρξαν τραυματίες από την εμπρηστική επίθεση στην εκκλησία βαπτιστών στο Γκρίνβιλ που έχει ιστορία 111 ετών.

Οικονομία

  • Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, περίπου μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η Fed άφησε να εννοηθεί πάντως ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο.
  • Σήμα κινδύνου για το ύψος των εσόδων και παροχών του ΙΚΑ σήμερα και του ΕΦΚΑ από 01/01/2017, εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Ο νέος νόμος μειώνει αισθητά το ύψος των μελλοντικών συντάξεων είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι νέες συντάξεις χηρείας όταν δοθούν θα είναι 150 ευρώ. Προειδοποίησε ακόμη για τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ. Στα 28 δισ. ευρώ τα χρέη στα Ταμεία, ενώ μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν 60.493 κύριες συντάξεις.
  • Μείωση στα 4,779 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από τα 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.
  • Περίπου 2.500 νοικοκυριά επιπλέον, εντάσσονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ύστερα από την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Περιορισμό του QE και τερματισμό του προγράμματος νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, συστήνει στην έκθεσή της η επιτροπή σοφών της Γερμανίας.

Αθλητισμός

  • Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η Λεβερκούζεν επί της Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ» με 1-0 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Απίθανο ματς στη Βαρσοβία, όπου η Ρεάλ προηγήθηκε 2-0 της Λέγκια αλλά τελικά πανηγυρίζει που απέφυγε την ήττα με το ισόπαλο 3-3! Κι αυτό γιατί οι Πολωνοί «γύρισαν» το ματς σε 3-2 στο 83΄, αλλά αμέσως μετά... λυτρώθηκε από τον Ματέο Κόβατσιτς. Εύκολο βράδυ είχε και η Σεβίλη όπου επικράτησε με το επιβλητικό 4-0 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ η Λέστερ συνεχίζει την εκπληκτική πορεία της.
  • Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το παιχνίδι με την Γκαραμπάχ. Κανονικά στη διάθεση του Βλάνταν Ίβιτς τέθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος κρίθηκε ανέτοιμος μετά τον τραυματισμό του.
  • Εξώδικο απέστειλε η ΠΑΕ ΑΕΛ στον Αγγελο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, Λεωνίδα Δημητρακόπουλο, Απόστολο Τερζή με αφορμή δηλώσεις του προπονητή μετά την απομάκρυνσή του από την τεχνική ηγεσία των «βυσσινί». Στην εξώδικο δήλωση που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Κούγια ως πληρεξούσιου δικηγόρου, η ΑΕΛ αναφέρεται διεξοδικά στα λάθη που καταλογίζει στον Αναστασιάδη και τα οποία οδήγησαν στην καταγγελία της σύμβασής του.
  • Ο Κρις Κόουλμαν, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Μαουρίσιο Ποκετίνο και ο Κλαούντιο Ρανιέρι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 10 κορυφαίους προπονητές που προτείνει η FIFA για τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς. Επίσης, υποψήφιοι είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Champions League, ο Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο Μαδρίτης και φυσικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος.
  • Για την κρίσιμη ευρωπαϊκή «μάχη» του ΠΑΟΚ κόντρα στην Καραμπάγκ, μίλησε ο τεχνικός του «Δικεφάλου», Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος στάθηκε στο αποτέλεσμα… μονόδρομο που δεν είναι άλλο από τη νίκη. Εξάλλου, οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν την περασμένη αγωνιστική του Europa League στο Αζερμπαϊτζάν και πλέον τα περιθώρια στενεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου