Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Διάβημα για μείζονα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011


Σε διάβημα προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη νέα τουρκική πρόκληση και συγκεκριμένα την παρενόχληση από κορβέτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ιταλικού πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε μελέτη για τη χάραξη της διαδρομής για πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο που είχε ζητήσει και είχε λάβει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο σχετικές άδειες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή. 

Σύμφωνα με αυτό, η έρευνα του ιταλικού πλοίου αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντάσσονταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική κορβέτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος , απαίτησε, στη συνέχεια, την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν “εντός της τουρκικής ΑΟΖ”. Από το ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της ΑΟΖ και η τουρκική κορβέτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες, που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος. Αμέσως μετά η τουρκική κορβέτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και όταν αυτό έφθασε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απομακρύνθηκε.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν νορβηγικό σκάφος διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία, πάλι με παρέμβαση φρεγάτας απαίτησε τη διακοπή των ερευνών, ζήτησε μάλιστα χάρτη με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως και έγινε. Το περασμένο Σάββατο ήταν η Τουρκία που εμφάνισε τους δικούς της ισχυρισμούς για την ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και ή να αποδεχθεί ή να απορρίψει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ΑΟΖ και να υπερασπιστεί την πάγια ελληνική θέση ότι το Καστελλόριζο διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει τη δική της ΑΟΖ. Εκ των πραγμάτων οι διαπραγματεύσεις γίνονται και πιο περίπλοκες και πλέον θα συνεχιστούν υπό το καθεστώς της μόνιμης πλεον στρατιωτικής πίεσης. Η τυπική ελληνική διαφωνία με την τουρκική πολιτική δεν αντιμετωπίζει τον τουρκικό στρατηγικό σχεδιασμό και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί απαισιοδοξία για τους πολιτικούς χειρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου