Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, 22 Μαρτίου, 2011


*   Διαιρεμένο και χωρίς απόφαση παραμένει το NATO σχετικά με την ηγεσία της επιχείρησης κατά της Λιβύης, καθώς οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) συνεχίζουν για την ώρα μόνες.
*   Συλλαλητήριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας «στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο για το Ευρώ». Μάλιστα η ΑΔΕΔΥ ζητά δημοψήφισμα για το Σύμφωνο για το ευρώ, καθώς και αναδιοργάνωση του δημοσίου χρέους των χωρών του Νότου με δίκαιη ρύθμιση.
*   Τρόπους για αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας που έχουν χαθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αναζητεί η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και γι' αυτό ζητάει την βοήθεια των Ομοσπονδιών τους.
*   Στην αρμόδια εισαγγελέα διαβιβάστηκε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή ύστερα από 10μηνο εξονυχιστικό διοικητικό, οικονομικό, διαχειριστικό και λειτουργικό έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ. Από την εισαγγελέα ζητήθηκε η διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων, καθώς και ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημιάς από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον καταλογισμό μη νόμιμων δαπανών.
*   Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα αποδοκιμασίας κυβερνητικών στελεχών, με αφορμή το επεισόδιο εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στα Καλύβια. Ο Θόδωρος Πάγκαλος απάντησε με αιχμηρό τρόπο σε ανοιχτή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για τα περιστατικά αυτά. Η κόντρα επεκτάθηκε και στη Βουλή.
*   Πέντε προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας - παροχής προστασίας μητρότητας, διατυπώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετικό πόρισμά του, το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Κόσμος
*   Εμπορευματικό αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη τη Δευτέρα κατά την απογείωσή του σε κατοικημένη περιοχή του Πουάντ-Νουάρ, της οικονομικής πρωτεύουσας της Δημοκρατίας του Κονγκό.
*   Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση συγκάλεσε αργά τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης που είχε εκφραστεί από την αρχή της επιχείρησης την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Η Λιβύη κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν αμάχους στο έδαφός της, νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι.
*   Τη θέση ότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους «μέσα στις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες».
*   Τον σκεπτικισμό τους αλλά και διαφορετικές θέσεις εξέφρασαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα προτεινόμενα τεστ αντοχής για την ασφάλεια των αντιδραστήρων, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.
*   Διαρεμένο και χωρίς απόφαση παραμένει το NATO σχετικά με την ηγεσία της επιχείρησης κατά της Λιβύης καθώς οι χώρες που εμπλέκονται ενεργά (κυρίως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ) συνεχίζουν για την ώρα μόνες αν και βλέπουν πιθανή μία μεταβίβαση του ελέγχου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «εντός των ημερών». Η Τουρκία και η Γερμανία αντιτίθενται στη πολεμική δραστηριότητα ενώ και οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση.

Οικονομία
*   Το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα, αποφάσισε το Eurogroup. Θα έχει συνολική δανειοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ και θα διαθέτει τα κεφάλαια με κόστος χαμηλότερο από τον υφιστάμενο μηχανισμό EFSF. Επίσης, θα μπορεί να επέμβει, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Το ποσοστό συμμετοχής δε των χωρών-μελών στα κεφάλαιά του, θα υπολογίζεται κυρίως βάσει της οικονομικής ευρωστίας, κάτι που σημαίνει ότι οι φτωχότεροι θα επιβαρυνθούν λιγότερο.
*   Την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ανακοίνωσαν, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Μουστάκης και ο Άλκης Κορρές ενώ από τη θέση του στην ΟΛΠ Logistics αποχώρησε και ο Γιώργος Νικολούλιας. Την εικόνα χάους στον Οργανισμό καταγγέλλει η ΝΔ.
*   Με άνοδο έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου λόγω της επέμβασης στη Λιβύη. Τις 12.000 μονάδες ανέκτησε στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου