Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Στο ΝΑΤΟ η διοίκηση των επιχειρήσεων την Πέμπτη

Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2011
Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να είναι απολύτως έτοιμο, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την ουσιαστική διοίκηση των λιβυκών επιχειρήσεων την Πέμπτη στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς», δήλωσε ο διπλωμάτης.
"Προς το παρόν η διεξαγωγή των επιχειρήσεων εξακολουθεί να συντονίζεται από τους Αμερικανούς», διευκρίνισε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει αύριο, Τετάρτη, την ευθύνη των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Απεσταλμένος ΗΠΑ στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο
Οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί σύντομα, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους Κρις Στίβενς στο προσεχές μέλλον, προσέθεσαν.
"Έχουμε μια όλο και περισσότερο σαφή αίσθηση για έναν αριθμό ηγετών του μεταβατικού Συμβουλίου. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα, όχι μόνον για το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και για τις αντικαθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις», σημείωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχος.
Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μετέδωσε ότι και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν διορίσει απεσταλμένο τους στην προσωρινή αυτή διοίκηση που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη.
Το Αλ Τζαζίρα δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Παράλληλα και η Γαλλία έχει τοποθετήσει ειδικό απεσταλμένο της στη Βεγγάζη για να δρα σαν σύνδεσμος με την προσωρινή αυτή διοίκηση των αντικαθεστωτικών, δήλωσε διπλωματική πηγή.
"Η Γαλλία έχει στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται ήδη εκεί».
Η πηγή αυτή σημείωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος είναι ο Αντουάν Σιβάν, ο ρόλος του οποίου θα είναι να οικοδομήσει από κοντά δεσμούς με την «αντίσταση».
Παράλληλα ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.
"Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι», δήλωσε η πηγή αυτή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη.
Η πηγή χαρακτήρισε παράλληλα «χαμένη ευκαιρία» τη μη εκπροσώπηση της Αφρικανικής Ένωσης στο Λονδίνο καθώς η κυβέρνηση του Καντάφι εξακολουθεί να ακούει αυτό που έχει να πει.
"Μόνον η Αφρικανική Ένωση μπορεί να τον πείσει να εξοριστεί», προσέθεσε. Η πηγή αυτή σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια αποχώρηση του Καντάφι και ότι αντιθέτως ο λίβυος ηγέτης δείχνει ότι προτίθεται να μείνει.
Όσον αφορά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη ως μία επιλογή στις προσπάθειες για τον τερματισμό της 41χρονης κυριαρχίας του Καντάφι στη χώρα, η ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια «ευρεία διεθνής συναίνεση».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου