Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2011

Η οικονομική κρίση που οδήγησε σε περιστολή των δαπανών επηρέασε ευρύτερα τη λειτουργία του κράτους. Καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας υπηρεσιών λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το 2010 στις καταγγελίες (αναφορές) των πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Σοβαρή ζημιά, συνολικού μήκους περίπου 100 μέτρων, συνέβη σε κανάλι της ΕΥΔΑΠ που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, στην περιοχή Σαράντη στο ύψος του Διστόμου. Τμήμα του αγωγού έσπασε, προκαλώντας ένα μικρό «τσουνάμι» στην περιοχή. Η τροφοδοσία της πρωτεύουσας με νερό από το Μόρνο έχει διακοπεί και γίνεται αποκλειστικά από την Υλίκη και τον Μαραθώνα. Προσπάθειες καταβάλλονται για τη γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης.

Με τις αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον ΟΔΔΗΧ αλλά και το νέο «πακέτο» εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα, θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Νωρίτερα, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για θέματα οικονομίας.

Την παραχώρηση σε αγροτοκτηνοτρόφους με ευνοϊκούς όρους 17.000 στρεμμάτων γης, που βρίσκονταν «στα αζήτητα» εδώ και δεκαετίες, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης. Το υπουργείο σκοπεύει να προσκαλέσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτους εκτάσεις όμορες με τα «αζήτητα» αγροτοτεμάχια να τα αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να τις νοικιάσουν με χαμηλό τίμημα.

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη για τις «δημόσιες δηλώσεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι διατυπώνουν την κατηγορία κατά των πολιτικών συλλήβδην για την ατιμωρησία υπουργών και υφυπουργών» λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Κόσμος
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται ακόμα περισσότερο ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2012 και να βρίσκεται κάτω από τη δημοφιλία των δύο σοσιαλιστών, του Ντομινίκ Στρος-Καν και της Μαρτίν Ομπρί, αλλά και της αρχηγού της άκρας δεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA.

Mετά από απευθείας αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, το Facebook διέγραψε σελίδα που καλούσε τους Παλαιστίνιους να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ και να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ.

Ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ έγινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία κρίσιμη για τη χώρα του συγκυρία κατά την οποία ο ρόλος του κουρδικού παράγοντα αποκτά και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κριτική στη κυβέρνηση της Σύριας για την βίαιη, αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών άσκησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Μεταρρυθμίσεις ζητά η Γαλλία, «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για κυρώσεις» λέει ο Αλέν Ζιπέ.

Έρευνα για τη δυνατότητα των αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων να αντεπεξέλθουν σε πιθανά προβλήματα παρόμοια με αυτά που εμφανίστηκαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει η εποπτική Αρχή των ΗΠΑ.

Οικονομία
Κυρώθηκε στη Βουλή, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011 η αναστολή πλειστηριασμών για τους οφειλέτες ποσών έως 200.000 ευρώ σε τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα. Ο Άγγ. Τζέκης, εκ μέρους του ΚΚΕ, και ο Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, με το αιτιολογικό ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί περισσότερο τις τράπεζες και λιγότερο τους δανειολήπτες.

Σε 7,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες μετά φόρων, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, της Attica Bank το 2010, έναντι κερδών 5,6 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Τα προ φόρων κέρδη για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ χωρίς την έκτακτη εισφορά οι ζημίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ενώ ενισχυμένη έκλεισε η Γουόλ Στριτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου