Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Γερμανία: Ηττήθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Δευτέρα, 28 Μαρτίου, 2011
 Ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, θρίαμβος και λόγω Ιαπωνίας, για τους Πράσινους.

Η πυρηνική καταστροφή που συντελείται στην Ιαπωνία, φαίνεται πως αποτέλεσε το εισιτήριο για τη μετακίνηση του Πράσινων, στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική εξουσία, μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, όπου σημείωσαν απρόσμενη άνοδο και μάλιστα στο παραδοσιακό προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών.
Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ( αργά το βράδυ της Κυριακής ) κερδίζουν μαζί, περίπου το 46,6% των ψήφων, με τους Χριστανοδημοκράτες να περιορίζονται για πρώτη φορά στο 39% περίπου και να χάνουν την εξουσία στο κρατίδιο μετά από 58 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος των Πράσινων Βίνφριντ Κρέτσμαν, είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας και μάλιστα σε αυτό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού το κόμμα του επικράτησε (24,6% περίπου) όχι μόνο της παράταξης της Α.Μέρκελ, αλλά και των συμμάχων του Σοσιαλιστών(22% περίπου).
«Πρόκειται για ιστορική νίκη», δήλωσε η Κλόντια Ρόθ, που μοιράζεται την ηγεσία της παράταξης με τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε ένα ανοιξιάτικο μετεκλογικό γλέντι, που ξεκίνησε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο από τους Πράσινους, αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου έξιτ πολ.
Η κεντροαριστερά ασκεί έντονη κριτική επί μακρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ, για τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της Γερμανίας, τέσσερις εκ των οποίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, όταν μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν αρκετές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ενίσχυσε σημαντικά τη διεισδυτικότητα της απήχησης των θέσεων των Πράσινων στο εκλογικό σώμα.
31 χρόνια μετά την εμφάνισή τους οι οικολόγοι και ειρηνιστές πράσινοι, που σύντομα ξεπέρασαν τον χαρακτήρα του «γραφικού», καθώς συμμετείχαν και σε συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες το 1998, φαίνεται ότι με αφορμή και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, επιστρέφουν δυναμικά στο ρεαλισμό, διεκδικώντας την ουσία της πολιτικής, που είναι η εξουσία να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου και εγκαταλείποντας οριστικά στο παρελθόν τις εσωτερικές φωνές για επιμονή στο χαρακτήρα κινήματος διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου