Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αντωνακόπουλος (Βουλευτής Ηλείας): ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

Δεν πέρασε η τροπολογία Αντωνακόπουλου για τα τριχίλιαρα

Τι έγιναν τα υπόλοιπα χρήματα από το ταμείο Μολυβιάτη;
Πααααααγκαλεεεεεεεεέ .. ποιός τα έφαγε αυτά;
Η Σύνταξη


Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2010
Η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Ηλείος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος και η οποία συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, δεν έγινε τελικά αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα απασχολήσει ξανά τη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών.
"Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αν και περασμένη η ώρα, παίρνω το λόγο, για να στηρίξω μια τροπολογία που έχω καταθέσει και αφορά το Νομό μου, αλλά νομίζω, κύριε Κουσελά, ότι αφορά και το Νομό σας εν μέρει, τη Μεσσηνία, καθώς είναι και αυτή πυρόπληκτη.
Ως πολιτεία νομίζω ότι είμαστε εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα απέναντι στους πυρόπληκτους συμπολίτες μου στην Ηλεία. Σήμερα συζητούμε εδώ για τη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και στην περίπτωση αυτή, του βοηθήματος των 3.000 ευρώ στην Ηλεία, το κράτος αποδείχθηκε και σπάταλο και δόλιο. Όμως, σήμερα ερχόμαστε να εφαρμόσουμε το νόμο μόνο σε βάρος των πολιτών και όχι σε βάρος του κράτους και των αξιωματούχων που ενέπλεξαν τους πολίτες σε αυτήν την περιπέτεια.
Σας θυμίζω ότι το 2007, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και διαδικασίας, εδόθη υπό μορφή αρχικά προνοιακού βοηθήματος 3.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο, μετά από προτροπή του ιδίου του Πρωθυπουργού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στους πυρόπληκτους. Τους είπαν, πηγαίνετε όσοι είστε πυρόπληκτοι να πάρετε το βοήθημα των 3.000 ευρώ. Γνωρίζετε όλοι ότι μέχρι τότε αυτό το βοήθημα εδίνετο μετά από αυτοψία υπαλλήλων της πρόνοιας της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Δεν υπήρχε άλλο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα να πάνε στις τράπεζες. Αυτή η ρύθμιση με τις τράπεζες υπογράφηκε με διυπουργική απόφαση τρεις μέρες μετά, ενώ είχαν δοθεί τα βοηθήματα. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει νομικό θέμα. Δεν μπορεί η πολιτεία αναδρομικά να ρυθμίζει το κενό δοσοληψίας μεταξύ κράτους και πολίτη σε βάρος του πολίτη. Γιʼ αυτό, κύριε Υπουργέ, δεν θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα. Θα υπάρξει και νομική εμπλοκή. Και δεν θα τα πάρετε, διότι υπάρχει και η ένδεια, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Τρεις χιλιάδες είναι αυτοί οι πυρόπληκτοι που έχουν απομείνει, οι οποίοι αυτή την ώρα εγκαλούνται από την ελληνική δικαιοσύνη, ως απατεώνες του κοινού Ποινικού Δικαίου δυστυχώς, και οι οποίοι εγκαλούνται και από τις υπηρεσίες της εφορίας να επιστρέψουν με τόκους τις 3.000.
Σας λέω, λοιπόν, ότι και οι τέσσερις Βουλευτές, τουλάχιστον του κυβερνόντος κόμματος, έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών γιʼ αυτό το θέμα. Υπάρχουν αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας, δημοτικών συμβουλίων, των εργατικών κέντρων και δεν θέλετε να κάνετε αυτήν τη ρύθμιση, κύριε Υπουργέ. Δεν καταλαβαίνω γιατί.
Εάν νομίζετε ότι με αυτά τα χρήματα θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας, αν νομίζετε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης, να εγκαλέσετε πρώτα τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των τραπεζών, που έδιναν τα χρήματα αυτά, χωρίς να ζητούν τα στοιχεία τα οποία αναδρομικά ζήτησαν με διυπουργικές αποφάσεις οι Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι πέρα από αυτούς τους θεσμούς και σε συγκέντρωση αυτών των θιγομένων πολιτών, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε μιλήσει την Ηλεία και είχε δεσμευτεί να λυθεί το πρόβλημα. Εάν δεν σας πείθει αυτό, να πάρετε τα Πρακτικά της συζήτησης της πρότασης νόμου για τους πυρόπληκτους που είχε καταθέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως αντιπολίτευση και να δείτε εκεί τα επιχειρήματα.
Αυτό το θέμα νομίζω ότι πρέπει να κλείσει και δεν μπορεί να παραμένει έτσι, γιατί μας εκθέτει και είμαστε ασυνεπείς απέναντι σε πολίτες, οι οποίοι βιώνουν την ένδεια, τη φτώχεια και είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και να ήθελαν να δώσουν αυτά τα χρήματα, δεν τα έχουν. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους τελικά; Θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές συνέπειες; Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση.
Σε λίγο καιρό έρχεται το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας και της Πελοποννήσου. Δεν θα πάει εκεί, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε φορά υπάρχουν κάποιες μεροληπτικές ευαισθησίες του Αθηνοκεντρικού επικοινωνιακού συστήματος, ότι εδώ πάμε να καλύψουμε μια συλλογική παραβατικότητα. Και το λένε αυτό εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν ρυθμίσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές τους εκκρεμότητες. Αυτή είναι η ευαισθησία στη χώρα και από το επικοινωνιακό σύστημα. Διαφορετικά, αν ήταν κάτι που αφορούσε κάποιους καλοβαλμένους του Αθηνοκεντρικού κράτους, θα το είχαμε λύσει νομίζω το ζήτημα.
Κύριε Υπουργέ, έστω και αυτήν την ώρα σας παρακαλώ –ξέρετε πολύ καλά το θέμα, έχετε και στη Μεσσηνία τέτοια ζητήματα- να δώσετε λύση. Και δεν σας λέω να κάνετε μια παραγραφή γενικώς, αλλά να παγώσετε τη διαδικασία δίωξης αυτών των ανθρώπων. Να κάνετε μια ρύθμιση, γιατί πάνε στις εφορίες και τους λένε για 800 ευρώ το μήνα. Ποιος θα βρει να δώσει 600 και 800 ευρώ το μήνα για τη ρύθμιση; Είναι σαν να μη θέλουμε να το ρυθμίσουμε. Πόσα είναι τα χρήματα αυτά; Δεν είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό το ηθικό ζήτημα που δημιουργείται είναι το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Αν θέλετε, λοιπόν, να είμαστε δίκαιοι, γιατί δεν ζητάτε να ελεγχθούν οι διευθυντές των πιστωτικών ιδρυμάτων που έδωσαν χωρίς να εφαρμόσουν το νόμο, που παραβίασαν την κείμενη τότε νομοθεσία που αφορούσε τη διανομή αυτών των βοηθημάτων; Γιατί τελικά πάντα ένας ταλαίπωρος πολίτης στην πυρόπληκτη Ηλεία να πληρώσει αυτήν τη δολιότητα του κράτους, που ήταν προεκλογική δολιότητα, να του υφʼ αρπάξει την ψήφο και μετά να τον στείλει κατηγορούμενο; Το κράτος έχει συνέχεια, άσχετα βεβαίως του ποιος είναι στην Κυβέρνηση. Ο πολίτης βλέπει ένα κράτος, το οποίο τον αντιμετωπίζει με αυτήν την περιφρόνηση και πρέπει σε αυτό να απαντήσουμε. Όσο δεν απαντάμε, είναι σαν να συγκαλύπτουμε αυτήν την ανομία.
Βεβαίως, υπάρχουν καταγεγραμμένες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της σημερινής Κυβέρνησης σε προγενέστερο χρόνο, που μιλούσαν για τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας.
Όσο δεν θα κλείνει αυτή η ιστορία, θα την επαναφέρω εδώ στην Ολομέλεια, γιατί νομίζω είναι χρέος μου για τους συμπατριώτες μου στην Ηλεία να κλείσει αυτό το ζήτημα. Βεβαίως, την επόμενη φορά θα έχουμε και άλλα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία γιʼ αυτήν την υπόθεση.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, σε σχέση με τα υπόλοιπα ότι καλά κάνατε με τους δικηγόρους και τα ρυθμίσατε. Βεβαίως, αν τα συγκρίνω με αυτά που έλεγα προηγουμένως για του Ηλείους, θα έπρεπε να πω άλλα, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα θέμα και με τους δικηγόρους. Δέστε το σε μια διασταλτική δυνατότητα που έχετε, για να μην υπάρχει αυτή η σύγκρουση.
Καθώς, επίσης, μια άλλη συμπαθής τάξη, οι πωλητές λιανικής του καπνού, οι περιπτερούχοι, είναι και αυτοί που έχουν κάποια προβλήματα και με αυτούς κάτι πρέπει να γίνει.
Κοιτάξτε σʼ αυτήν τη συγκυρία που ζει η χώρα, σε μια οικονομία όπου η παραοικονομία είναι το 30% του Α.Ε.Π., σε μια χώρα που οι εισπραττόμενοι φόροι από το Φ.Π.Α. είναι κατά μέσο όρο κάτω από τους μέσους ευρωπαϊκούς φόρους με διαφορά πάνω από 5%, σαφώς κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά πρέπει να υπάρχει και αυτό που λέγεται δικαιοσύνη στα φορτία.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε το άγχος ό,τι κυκλοφορεί να το συλλαμβάνουμε. Πρέπει να ψάξουμε και εκείνο που είναι κρυμμένο και να το συλλάβουμε. Σε αυτήν τη χώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει κρυμμένος θησαυρός και πρέπει να τον βρούμε. Εκεί είναι δουλειά των ελεγκτικών σας μηχανισμών, όπου τελικά πολύ καλά κάνετε και σταματάτε τις χειραψίες. Και πρέπει να μπούμε στα ηλεκτρονικά συστήματα, να υπάρχει παράλληλη σύνδεση και των Εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα άβατα, αυτοί οι μηχανισμοί που είναι γνωστοί στην ελληνική οικονομία και γενικώς να εισπράττουν για το κράτος, γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι δεν εισπράττουν πάντα για το κράτος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία πολύ σύντομα θα φέρετε κάποια λύση για την εκκρεμότητα του τριχίλιαρου. Είμαστε εδώ και θα παραμένουμε σʼ αυτήν την ένταση μέχρι να λυθεί. Και βεβαίως σας λέω και πάλι ότι έχουμε επιχειρήματα, ότι δεν είναι μια πελατειακού τύπου σχέση που προσπαθούμε να την καλύψουμε με αυτήν την τροπολογία, αλλά είναι μια σύσσωμη διεκδίκηση του Ηλειακού λαού, όπως εκφράζεται απʼ όλα τα κόμματα στην Ηλεία και όπως εκφράζεται και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Νομίζω ότι ακούσατε αυτά που σας είπα."

Πηγή: Η.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου