Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Η Tepco ζητάει γαλλική βοήθεια για την Φουκουσίμα

Τρίτη, 29 Μαρτίου, 2011
 Η ιαπωνική εταιρεία ζήτησε από τη Γαλλία να βρει ορισμένο αριθμό ειδικών στον τομέα της επεξεργασίας ραδιενεργού νερού και μολυσμένου νερού. Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο στη Φουκουσίμα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η εταιρία Tepco, ζήτησε την «υποστήριξη» γαλλικών δημόσιων βιομηχανικών ομίλων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μονάδα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν, για τον οποίο η κατάσταση είναι «κρίσιμη».
«Η Tepco, για πρώτη φορά, και εκφράζω την ικανοποίηση μου ζήτησε την υποστήριξη των γαλλικών βιομηχανιών στον τομέα αυτό, κυρίως των EDF, Areva και της CEA (Commissariat l' Energie atomique, Επιτροπή για την ατομική ενέργεια) Είναι καλή είδηση ότι το κάνουν», δήλωσε ο υπουργός στον ραδιοσταθμό RTL.
«Ο ιαπωνικός φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου ζήτησε από τη Γαλλία να τον βοηθήσει και να βρει έναν ορισμένο αριθμό ειδικών στον τομέα της επεξεργασίας ραδιενεργού νερού και μολυσμένου νερού», διευκρίνισε ο κ. Μπεσόν το απόγευμα, στο περιθώριο μιας συνάντησης με τις μεγάλες γαλλικές βιομηχανικές ομοσπονδίες.
«Η Areva θα στείλει στην Ιαπωνία δύο από τους εμπειρογνώμονες της οι οποίοι εργάζονται σήμερα στη CEA του Μαρκούλ και οι οποίοι είναι ειδικοί στην ανάκτηση και την επεξεργασία ραδιενεργού νερού», πρόσθεσε.
«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όσους ειδικούς χρειάζονται για να τους στηρίξουμε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός.
Η Areva δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «έχει πολυάριθμες ανταλλαγές με την Tepco για να της παρέχει όταν χρειάζεται τεχνογνωσία που της είναι χρήσιμη».
Η EDF, σε συνεργασία με την Areva και την CEA, είχε ήδη ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου την αποστολή στην Ιαπωνία 130 τόνων ειδικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ρομπότ που μπορούν να παρέμβουν στη θέση των ανθρώπων σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος.
Ο κ. Μπεσόν έκρινε ότι η κατάσταση εκεί, όπου οι διαρροές ραδιενέργειας αυξήθηκαν, είναι «εξαιρετικά κρίσιμη».
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση εκεί», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «όταν ολοκληρωθεί» η αποστολής των ειδικών τους οι γαλλικοί όμιλοι «θα γνωρίζουν περισσότερα».
Πλουτώνιο στην κατεστραμμένη μονάδα
Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως «δεν παρουσιάζει κίνδυνο» για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.
Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.
Ήταν τα τελευταία άσχημα νέα από τη μονάδα αυτή, όπου τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.
Στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.
Ο Αμάνο είπε ότι θα ήθελε να παρευρεθούν υπουργοί από τα κράτη μέλη.
«Το πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητο, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό δεν είναι μόνο για ειδικούς ή τεχνικούς», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.
Τέλος, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα ως «πολύ σοβαρή», και σημείωσε ότι ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό εκεί.
Σε υψηλά επίπεδα το ραδιενεργό ιώδιο
To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.
Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.
«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.
Είναι «απαράδεκτη» η εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο.
«Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει», πρόσθεσε.
Η Tokyo Electric Power έδωσε εκτάκτως το βράδυ χθες Κυριακή συνέντευξη Τύπου μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσής της ότι «είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό τα επίπεδα της ραδιενέργειας» από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας και παντού ανά τον κόσμο, επιτείνοντας το φόβο για την εξέλιξη στο πυρηνικό εργοστάσιο που υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανακαλύφθηκε στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Company, Tepco) που τον εκμεταλλεύεται.
«Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα», δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.
Φόβοι για μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου
Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.
«Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. «Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους».
Η μερική τήξη είναι πιθανό να προκλήθηκε όταν το τσουνάμι κατέστρεψε τον αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης του.
Οι δηλώσεις αυτές του Εντάνο στόχο είχαν να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.
«Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα», υπογράμμισε ο Εντάνο.
Οι μηχανικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μια καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.
«Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε», τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση--χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη», είπε ο Μεσκάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου