Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Portugal, Πορτογαλία: η λιτότητα έριξε την κυβέρνηση

Το Κοινοβούλιο απέρριψε το πρόγραμμα και ο πρωθυπουργός Σόκρατες υπέβαλε την παραίτησή του

Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2011
Το πορτογαλικό κοινοβούλιο απέρριψε το πρόγραμμα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος για τη λήψη νέων μέτρων μείωσης των δημοσίων δαπανών ανοίγοντας το δρόμο στην πολιτική αστάθεια αλλά και την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες είχε προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση απόρριψης του πακέτου.Ο Σόκρατες μετέβη στο προεδρικό μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Η συνάντηση με τον Πορτογάλο πρόεδρο Σίλβα κράτησε μόλις 20 λεπτά.
Τα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων (άνω των 1.500 ευρώ) και περαιτέρω περικοπές στις φοροαπαλλαγές υπερψήφισαν μόνο οι Σοσιαλιστές οι οποίοι όμως διαθέτουν μόλις 97 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου.
Η κρίσιμη ψηφοφορία ξεκίνησε έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 5μμ (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 10 μμ.
Πρώτος έλαβε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος ο οποίος επεσήμανε ότι τυχόν απόρριψη του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας «θα επιφέρει άμεσα αύξηση του κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας και τις συνακόλουθες συνέπειες στους όρους δανεισμού».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έλαβαν στη συνέχεια το λόγο επέμειναν ότι τα μέτρα « δεν είναι μονόδρομος».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κρίσιμη ψηφοφορία, ότι σε περίπτωση ένταξης της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αυτό θα σημάνει τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων.
«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια αλλά αν αυτό γίνει τότε θα δοθεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις» προειδοποίησε από το Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός του δουκάτου.
Πάντως ο Σόκρατες είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου