Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γιώργος Παπανδρέου: Μεταξύ βαρώνων, «ανδρεϊκών» και «σημιτικών»

Τα ελληνικά Wikileaks στην «Καθημερινή»

Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2011
«Για τον Παπανδρέου ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκει ισορροπίες μεταξύ των βαρώνων που κυβέρνησαν με τον πατέρα του, του νέου αίματος από τον δικό του κύκλο και των τεχνοκρατών του Σημίτη» γράφει ο Αμερικανός πρέσβης σε ένα τηλεγράφημα λίγο μετά τη δεύτερη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 2007. Ο σημερινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα γραφόμενα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, φαίνεται πως πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με όλα της τα προβλήματα, είχε να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Σε μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας λίγο μετά τις εκλογές του 2007, ο Παπανδρέου φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά -όπως αποκαλύπτεται στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα- ακόμα και με τους δικούς του υποστηρικτές.
«Κάποιοι απο τους υποστηρικτές του παραδέχονται πως ακόμα και αν ο Παπανδρέου νικήσει, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, δυστυχώς, οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία». Αλλά ακόμα και αφού κέρδισε τη μάχη της εσωτερικής διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ένα άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα δείχνει πως κάποιοι «Πασόκοι» που δεν είχαν έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Παπανδρέου στη μάχη της διαδοχής, παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν θα συνεχίσει να έχει την ηγεσία και αμφισβητούν κατά πόσο έχει το όραμα που θα φέρει το κόμμα στην εξουσία».
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα 08ATHENS899 προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η προσπάθεια «ισορροπίας» που απαιτεί η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε πολλές φορές τον Παπανδρέου -παρά τα προσωπικά του πιστεύω, όπως υπονοεί η πρεσβεία- σε πιο λαϊκιστική ρητορική και μεθόδους. «Ο Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική στάση του και καταφεύγει όλο και περισσότερο σε πατριωτικά-λαϊκιστικά σχόλια που θυμίζουν τον πατέρα του», γράφει η πρεσβεία. «Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει τη θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπoυλιέται στους Αμερικάνους έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια», σημειώνει ο πρέσβης το 2008. Χαρακτηριστικές «τούμπες» Παπανδρέου προς άγραν ψήφων κατά τη διάρκεια των χρόνων που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση θεωρούνται από τη Βασιλίσσης Σοφίας η αλλαγή στάσης στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και οι δηλώσεις του Παπανδρέου το 2006 που υπονοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο Αιγαίο σε άμεση επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Λίγες εβδομάδες μετά τη μετάβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, η κριτική για τον Παπανδρέου από τα τηλεγραφήματα μετριάζεται, αν και δεν εκλείπει για το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 09ATHENS1549 ο πρέσβης μιλάει για τις «πρώτες πολύ θετικές συνατήσεις με τον πρωθυπουργό που εχει Αμερικανίδα μητέρα, που γεννήθκε και σπούδασε στις ΗΠΑ». Ο Αμερικανός πρέσβης συνεχίζει για τον Παπανδρέου σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε ΥΠΕΞ και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα σαν ένας σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής. Στο εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει τη ρητορική του για να αποφύγει χαρακτηρισμούς όπως “αμερικανάκι”».

Τρομοκρατία
Υπάρχουν ασύλληπτα ή και άγνωστα μέλη της 17 Νοέμβρη

Η συνέχιση της τρομοκρατίας απασχολεί έντονα τους Aμερικανούς, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την αθώωση ή αποφυλάκιση κάποιων εκ των κατηγορούμενων για τη 17 Νοέμβρη. Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία μάλιστα είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, παραμένουν ασύλληπτα ή ακόμη και άγνωστα.
Η επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου του 2007 ξαναφέρνει με μεγάλη ένταση το ζήτημα της τρομοκρατίας στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Σε τηλεγράφημά του ο πρέσβης Τσαρλς Ρις εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό του για τις διαρροές στον Τύπο που, όπως λέει, «σχεδόν αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός εκ των δραστών». Οπως αναφέρει, οι έρευνες στρέφονται σε «έναν γνωστό Ελληνα αναρχικό με προϊστορία που θεωρείται ο κατεξοχήν ύποπτος. Το γεγονός ότι «φωτογραφήθηκε» σε δημοσιεύματα δυσκόλεψε τις έρευνες. Οι αρχές έχουν έλθει σε επαφή με μάρτυρες και «αναζητούν την προέλευση του RPG που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. «Η αστυνομία πιστεύει ότι προήλθε από τη λεηλασία αλβανικών στρατοπέδων το 1997. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίσης μεγάλες προσδοκίες (ίσως αδικαιολόγητες) για την επεξεργασία που κάνει το FBI στο βίντεο που πήραμε από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας». Η έκθεση κατηγορεί αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, και ειδικά τον πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο που ήταν τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., για διαρροές στον Τύπο. «Ο Καραμανλής ζήτησε από τον Σύρο να αναλάβει πάλι ουσιαστικά τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής έχοντας ίσως τη ρεαλιστική προσδοκία οτι έτσι θα εξασφαλίσει «πολιτική ειρήνη» στην ΕΛ.ΑΣ.». Ο Ρις επικοινώνησε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Παπανδρέου για να του περάσει το μήνυμα πως οι διαρροές έπρεπε να σταματήσουν, ενώ το ίδιο έκαναν άλλα στελέχη της πρεσβείας επικοινωνώντας με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ενα χρόνο αργότερα οι Αμερικανοί φαίνονται να απασχολούνται ακόμα έντονα με το θέμα της επίθεσης στην πρεσβέια και προσπαθούν να πιέσουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εξιχνιάσει την υπόθεση. Γι’ αυτό στις 18 Ιανουαρίου 2008 ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας συναντά τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή του Παναγιώτη Χηνοφώτη στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη. Ο Σπέκχαρντ επισήμανε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ανησυχούσαν πολύ γιατί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην επίθεση με ρουκέτα που είχε δεχτεί η αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS81 ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την πρεσβεία και προσφέρθηκε να υπάρξει μια ενημέρωση του πρέσβη από τον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής».
Ενδιαφέρον έχει πως στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Παυλόπουλος ισχυρίζεται ότι άλλαξε τακτική στην αντιμετώπιση των αναρχικών και πως σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Β. Πολύδωρα, «εργαζόμαστε με την ΕΛ.ΑΣ. αθόρυβα γιατί η δημόσια αντιπαράθεση με τους αναρχικούς τους εξασφάλιζε δημοσιότητα και νομιμοποίηση».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου