Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

WikiLeaks: “Ο Παπαδόπουλος εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το Σχέδιο Ανάν”

Δεύτερα, 28 Μαρτίου, 2011

Την απογοήτευση τους για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους εξέφρασαν οι αμερικανοί διπλωμάτες του 2004, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μεγαλόνησο, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, μέσω της WikiLeaks. Οι Αμερικανοί άλλαξαν διπλωματική οδό από το 2005, λέγοντας πως η λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θα συντονίζει μια “ομάδα σοφών” και από τις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι).



Σύμφωνα με τα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, το Σχέδιο Ανάν διαστρεβλώθηκε τόσο από την ηγεσία της Κύπρου όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, “σε τέτοιο βαθμό που πλήττονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ”. 
Η διπλωμάτης Τζέιν Ζίμερμαν στην αναφορά της προτείνει την αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό ζήτημα κυρίως ως προς τις δηλώσεις των ΗΠΑ για το θέμα, “ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ικανότητα του ελληνοκυπριακού και ελληνικού τύπου να προκαλεί ζημιά”. 
Η Ζίμερμαν προτείνει ο ρόλος των ΗΠΑ να περιοριστεί στη στήριξη του ΟΗΕ και να τονίζει τη σημασία του να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας της επίλυσης του ζητήματος.

Επίθεση στον Τάσσο Παπαδόπουλο 
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης μάλιστα εξαπολύει δρίμυτατη επίθεση στον τότε πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, υποστηρίζοντας πως αποκομίζει τεράστια πολιτικά οφέλη από την μέχρι τότε πολιτική των ΗΠΑ για στήριξη στο σχέδιο Ανάν.
“Η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει μετατρέψει σε εργαλείο της το δημόσιο μας μήνυμα προκειμένου να ενισχύσει τα δικά της διαπιστευτήρια, ότι δηλαδή υπερασπίζεται τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από τις επιδρομές των ξένων Τουρκόφιλων.
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι σύμμαχοί του αποκομίζουν παράλληλα πολιτικό όφελος από την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει τις ανησυχίες της "με σαφήνεια και οριστικότητα". 
"Η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ορισμένοι συντηρητικοί σχολιαστές έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κατάσταση, που οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερασπιστείς κάποια ιδιαίτερη πρόνοια του Σχεδίου εκλαμβάνεται ως μέρος μιας αγγλοαμερικανικής συνωμοσίας που θέλει να επιβραβεύσει την Τουρκία και να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους”.

Η ομάδα σοφών 
Σε άλλο τηλεγράφημα, ο πρέσβης Τσαρλς Ρις προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας σοφών προκειμένου να λυθεί πιο γρήγορα το ζήτημα της Κύπρου.
“Συνεπώς, προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διορίσει μια "ομάδα σοφών", η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα.
Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει διαμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Ο αμερικανός πρέσβης μάλιστα ζήτησε τη μη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα, θέτοντας ως “ζωτικής σημασίας” την πρωτοκαθεδρία να έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα,  πρότεινει να να γίνουν στενές διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. προκειμένου να διασφαλίσουμε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά και επειδή είναι λογικό να έχουμε τις δύο αυτές σημαίνουσες (μη μέλη της Ε.Ε.) χώρες να στηρίζουν την όλη προσπάθεια.
Πηγή: Κόσμος, Άγγελος Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου