Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι Σύμμαχοι μάς ζητούν διευκολύνσεις

Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2011
Δεν αποκλείεται να χρειαστεί η παροχή και άλλων εγκαταστάσεων εκτός από το Άκτιο, την Ανδραβίδα και τη Σούδα.
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λιβύη δήλωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αλλά ικανοποιεί τα αιτήματα συμμάχων και εταίρων σεβόμενη απολύτως τα προβλεπόμενα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέφυγε επίσης να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμμετάσχει μελλοντικά σε νατοϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ηδη, η χώρα μας έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από χώρες όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο βαθμό που μπορεί παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, να χρειαστεί η παροχή και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων - πέραν των βάσεων του Ακτίου, της Ανδραβίδας και φυσικά της Σούδας. Στο πλαίσιο των αιτημάτων, έχει ζητηθεί η έλευση ιπταμένων τάνκερ αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) που χρησιμεύουν κυρίως για αναγνωριστικούς σκοπούς.
Ηδη, στη βάση της Σούδας έχουν φθάσει έξι νορβηγικά μαχητικά F-16, ενώ αναμένονται από στιγμή σε στιγμή έξι Mirage 2000 από το Κατάρ και τρία γαλλικά Mirage 2000 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρίσκεται εν πορεία προς την Κρήτη, όπου αναμένεται αύριο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σε διϋπουργικό επίπεδο όλα τα αναγκαία μέτρα (με τη συμμετοχή της Αστυνομίας και του Λιμενικού) για την προστασία των εγκαταστάσεων που έχει παράσχει σε συμμάχους και εταίρους. Οπως ξεκαθάρισε, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τα αντιαεροπορικά και πυραυλικά μέσα που διαθέτει το καθεστώς Καντάφι. Σημειώνεται πάντως ότι κατά ορισμένες πληροφορίες έχει ήδη γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ, για την αντιμετώπιση πιθανών ασύμμετρων απειλών.
«Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι σε στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και την ΕΥΠ ώστε να λαμβάνονται και όλες οι αστυνομικού χαρακτήρα προφυλάξεις γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα στρατιωτικής ασφαλείας αλλά και ζήτημα αντιμετώπισης αστυνομικού χαρακτήρα κινδύνων που προφανώς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Την ίδια στιγμή, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ενέκριναν την Εκτελεστική Οδηγία (Executive Directive) για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ωστόσο, στο θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no - fly zone), η Γαλλία εξακολουθεί να εμποδίζει την υιοθέτηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της οδηγίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν τα κείμενα αυτά αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου