Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

HELLENIC AMERICAN ACADEMY of Lowell, MA Eορτασμός 25ης Μαρτίου 1821


Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2011
Συνεχίστηκε για 110 φορά ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, 1821 από το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο του Lowell, Massachusetts
Το πρώτο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο στο δυτικό ημισφαίριο γιόρτασε χθες βράδυ την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με μία ανεπανάληπτη γιορτή. Ασφυκτικά γεμάτο το Hellenic Cultural Center από γονείς συγγενείς και φίλους που καμάρωναν τους 168 μαθητές και μαθήτριες της 2ης, 3ης, 4ης και 5ης γενιάς που σε άπταιστα ελληνικά πέρασαν ένα μεγάλο μήνυμα, ένα μήνυμα ότι ο Ελληνισμός ζει χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα.
Οι λιλιπούτειοι μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι και την 7η τάξη απήγγειλαν ποιήματα, έπαιξαν θέατρο, τραγούδησαν αλλά και χόρεψαν γεμάτοι από Ελληνισμό, για την Ελλάδα, τους Ήρωες και Ηρωίδες που πολέμησαν για την Λευτεριά και τα Ιδανικά, για την Ελευθερία.
Η 190η επέτειος του 1821, η Ιστορία του Ελληνισμού από κάθε γωνιά της Ελλάδας ζωγραφίστηκε με τις παιδικές φωνές. Λευτεριά η Θάνατος, Καλύτερα μιας Ώρας Ελεύτερης Ζωής παρά σαράντα χρόνια σκλαβιάς και φυλακής. Ντυμένα τα αγόρια και κορίτσια με τις παραδοσιακές Ελληνικές στολές από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη, από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία μέχρι την Ρόδο, Από την Ήπειρο μέχρι την Λέσβο, από τη Ρούμελη μέχρι τη Κύπρο.
Ανάμεσα τους και μερικοί μαθητές και μαθήτριες άλλων εθνικοτήτων που διδάσκονται τη γλώσσα που γράφτηκαν τόσα και τόσα έργα και επιστήμες, που αναπτύχτηκε η σκέψη και έγινε τέχνη, που η ιδέα έγινε αριστούργημα, τη γλώσσα που γράφτηκε το Ευαγγέλιο. Κοιτούσαμε με θαυμασμό το έργο που γίνεται για τόσα χρόνια, 110 χρόνια, στο μοναδικό ημερήσιο σχολείο.

Εντύπωση μεγάλη έκανε ότι δεν υπήρχαν μεγάλοι λόγοι και κατεβατά.
Οι λίγοι που πήραν το λόγο μίλησαν με λίγες κουβέντες και σταράτες. Κουβέντες με νόημα. Ο ιερατικός προϊστάμενος Νικόλαος Πελεκούδας, νέος Γενικός Πρόξενος κ. Ηλίας Φωτόπουλος σε λίγα λεπτά πέρασαν το νόημα της γιορτής. Ήταν η ώρα των μαθητών, η ώρα που «συλλέγεις τη σοδειά» για το σπόρο και το έργο που γίνεται επί μήνες, χρόνια.

Μπράβο και συγχαρητήρια από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τις δασκάλες μέχρι τους μαθητές. Ένας τέτοιος Ελληνισμός ποτέ δεν χάνεται.

Στους παρευρισκομένους είδαμε πολλούς επώνυμους. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόντες ήσαν και 8 πρώην πρόεδροι της κοινότητας της Αγίας Τριάδος (Γεώργιος Ζαχαρούλης, Βασίλης Πούλιος, Δημήτρη Ζυγούρης, Δημήτρη Ματθαίος, Βασίλης Καυκάς, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Θέμελης, Γιώργος Κόντος). Από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων παρευρέθηκε και μίλησε ο κ. Δημήτρης Χατζής. Βραβεία και επίσημη αναγνώριση έγινε στις δασκάλες των Ελληνικών κ. Αγγελική Καλμούκου και Μαρία Μπούρα καθώς και στην επί 40 χρόνια διδασκάλισσα στο Ελληνικό Σχολείο κ. Ντόνα Σάναχαν η οποία φέτος βγαίνει στη σύνταξη.

Σύσσωμη η Ελληνική κοινότητα του Lowell σας προσκαλεί στην παρέλαση που θα γίνει αύριο Παρασκευή, 25η Μαρτίου στο Lowell και θα αρχίσει από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος στις 11:00 το πρωί.

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου