Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Γεννηθήτω το Σύμφωνο «Euro plus»


Παρασκευή, 25 Μαρτίου, 2011
Λίγο μετά τη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι να ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για το σύμφωνο του ευρώ. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν συζήτησαν ούτε το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης ούτε και το «αγκάθι» της Ιρλανδίας που αρνείται να κάνει παραχωρήσεις επί του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
"Υιοθετήσαμε τη συμφωνία του ευρώ (Euro plus pact), είναι αυτό που θέλουν περισσότερο οι χώρες της ευρωζώνης" σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας πως στην υιοθέτηση του Συμφώνου προχωρούν και 6 χώρες εκτός της ευρωζώνης.
"Εγγυώμαστε συλλογικά τη σταθερότητα της ευρωζώνης" πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα έχει πιστοληπτική αξιολόγηση AAA και πως θα μπορεί να διαθέσει άμεσα 500 δισ. ευρώ σε χώρες-μέλη με προβλήματα. Ο Χ. βαν Ρομπάι υπεραμύνθηκε του Συμφώνου ισχυριζόμνος πως "δεν αποδιοργανώνει το κράτος πρόνοιας" όπως πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν, αλλά "αντιθέτως το στηρίζει".
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο. "Ολοκληρώνουμε την οικονομική ένωση" είπε για να προσθέσει πως "πρέπει να ειμαστε υπερήφανοι διότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο πολλοί πίστευαν πως δεν θα υπάρξει μια απόφαση" που θα δίνει απάντηση στην κρίση.
Σημειώνεται πως η Σύνοδος Κορυφής… παρέκαμψε τις Συμπληγάδες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Το ιρλανδικό ζήτημα δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στην ατζέντα της Συνόδου, με το επιχείρημα πως η αντοχή των τραπεζών της χώρας δεν θα γίνουν γνωστές πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Οσο για την Πορτογαλία, η οποία από την Τετάρτη είναι σε τροχιά εκλογών, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής της στο μηχανισμό διάσωσης, σύμφωνα με τον Χ. βαν Ρομπάι.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου