Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Διάσταση Ιερωνύμου - Θεοκλήτου

Μίνι κρίση προκαλούν οι αλλαγές στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Εκκλησίας

Η παραίτηση του κ. Θεόκλητου προκάλεσε αίσθηση στην Ιεραρχία

Τετάρτη, 23 Μαρτίου, 2011
«Αναταράξεις» στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον προκαλούν οι αλυσιδωτές αλλαγές στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η απόφαση αντικατάστασης του γενικού διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντ. Ζαμπέλη από την Ιερά Σύνοδο και η παραίτηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου που ακολούθησε, προκαλούν έντονους κραδασμούς και όλοι αναμένουν τώρα τις αποφάσεις που θα λάβει πλέον ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του την επόμενη εβδομάδα όταν θα συγκληθεί η 12μελής Ιερά Σύνοδος. Όμως η παραίτηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκάλεσε αίσθηση στην Ιεραρχία, καθώς ο «τσάρος των οικονομικών» της Εκκλησίας, στην παραίτησή του φέρεται να αφήνει αιχμές για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης από τον κ. Ιερώνυμο και τους στενούς του συνεργάτες.
Γνώστης των οικονομικών της Εκκλησίας ο κ. Θεόκλητος υπηρέτησε πολλές φορές στην καίρια και νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ έως και σήμερα.
Πνευματικό παιδί του μακαριστού Σεραφείμ ήταν μεταξύ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου το 1998, αλλά στην τελική φάση στήριξε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κοντά στον οποίο υπηρέτησε και πάλι στις οικονομικές υπηρεσίες.
Στην συνέχεια οι σχέσεις τους έφτασαν πολλές φορές σε οριακό σημείο με αφορμή τα οικονομικά ζητήματα αλλά και τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν ήταν λίγες οι φορές που με δημόσιες δηλώσεις ή επιστολές του «κατακεραύνωσε» τις επιλογές του.
Πριν από τρία χρόνια στήριξε την εκλογή του κ. Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους είχαν περάσει πολλές και δύσκολες φάσεις.
Σήμερα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τελεί υπό παραίτηση και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, που ενέσκυψε στις μεταξύ τους σχέσεις. Μια κρίση η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον λαμβάνει δημόσια διάσταση.

Πηγή: TO BHMA, Μαρία Αντωνιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου