Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Έμεινε χωρίς αεροπορία ο Καντάφι

«Νοκ- άουτ» από τους συμμάχους
Βρετανικό μαχητικό

Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2011
Σε νέα επιχειρησιακή φάση περνά η «Αυγή της Οδύσσειας» με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός. Δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ήδη αεροπορικές επιδρομές κατά των κανταφικών δυνάμεων στη Μιζουράτα, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς και η πόλη βυθίζεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του καθεστώτος δεν «υφίσταται πλέον ως μάχιμη δύναμη».
«Η αεροπορία του Καντάφι δεν υφίσταται ως δύναμη πυρός και το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και το δίκτυο διοίκησης και ελέγχου έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που επιχειρούμε σχεδόν χωρίς 'αντίσταση' στη Λιβύη» δήλωσε ο Βρετανός διοικητής Γκρεγκ Μπάγκγουελ.
«Έχουμε τις λιβυκές χερσαίες δυνάμεις υπό διαρκή παρακολούθηση και εξαπολύουμε επιθέσεις όταν απιελούνται πολίτες και κατοικημένες περιοχές», επισήμανε επισκεπτόμενος πλήρωμα της RAF σε βάση της νότιας Ιταλίας.
Το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών όρισε, εν τω μεταξύ, τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι «καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας «θα επικρατήσουμε»...

Δυτικές επιδρομές στη Μιζουράτα
Κάτοικος της πόλης Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζουράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών.
Στη Μιζουράτα μαίνονται σφοδρές μάχες τα τελευταία 24ωρα και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς από τις επιδρομές του καθεστώτος. Η πόλη έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά πολιτών σε νοσοκομείο της πόλης και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.
Αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, ενώ επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχεται και η ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς πόλη Ζιντάν, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
«Ο βομβαρδισμός άρχισε πριν από μισή ώρα. Η πόλη είναι περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» δήλωσε κάτοικος της Ζιντάν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Τα δυτικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 300 εξόδους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες και έχουν εκτοξευτεί πάνω από 162 πύραυλοι Tomahawk προς επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν για τέταρτη νύχτα στη χώρα, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, αν και πως το παρόν η δυτική συμμαχία δεν έχει επιβεβαιώσει νέες επιδρομές.
Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε μία εβδομάδα ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε «όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας ότι «στο τέλος θα επικρατήσουμε». Σε πλάνα της κρατικής τηλεόρασης ο Καντάφι εμφανίστηκε στο συγκρότημα της Τρίπολης που χτυπήθηκε από πύραυλο την Κυριακή, μίλησε για «σταυροφορία κατά του Ισλάμ».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου