Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ι. Σαββίδης και Γ. Γιανκόπουλος στους νέους δισεκατομμυριούχους του κατάλογου «Forbes»





(AP Photo/Matthias Schrader, FILE)Share
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον κατάλογο του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον Κόσμο για το 2019, περιλαμβάνονται αρκετοί ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος.
«Πρώτος» ανάμεσα στους ομογενείς, ο Τζιμ Ντέιβις και η οικογένειά του (Jim Davis & family) στη θέση 311 του «Forbes» (#365 πέρυσι). Ο κ. Ντέιβις είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών ειδών «New Balance» και η περιουσία του εκτιμάται στα 5,7 δισ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια το 2018.
Ο ίδιος είναι πρόεδρος της ιδιωτικής «New Balance» και η σύζυγός του, Αννα αντιπρόεδρος. στην οικογένεια ανήκει, εκτιμάται, το 95%.
Ο 75χρονος γιος των Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος ο ίδιος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης αγόρασε την εταιρεία το 1972 και την οδήγησε σε νέα ύψη τέσσερα χρόνια αργότερα με την ανάπτυξη του υποδήματος New Balance 320.


Ο Τομ Γκόρης. (AP Photo/Paul Sancya, FILE)

Ακολουθεί στην θέση 504, ο Τομ Γκόρης (Tom Gores), περιουσία -κατά το «Forbes» 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη από τα 3,9 δισ. πέρυσι, όταν ήταν στην στο #572. Ο κ. Γκόρης επιβλέπει πάνω από 25 επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ύψους περί τα 13 δισ. δολάρια μέσω της Platinum Equity που έχει έδρα στο Λος Αντζελες.
Γεννήθηκε στο Ισραήλ από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν ήταν 4. Είναι αδερφός του Αλεκ Γκόρη (#1057 στο «Forbes»). Το 2011 ο Τομ Γκόρης και η Platinum Equity αγόρασαν την ομάδα του ΝΒΑ Detroit Pistons. Τον Αύγουστο του 2015 εξαγόρασε το μερίδιο της Platinum και έχει το 100% της ομάδας.


Ο κ. Τζον Κατσιματίδης. (AP Photo/Seth Wenig, FILE).

Στο #715 ο Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια, όση και πέρυσι, οπότε όμως ήταν στο #766.
Πετρελαιοειδή, Κτηματομεσιτικά, Super Markets. Ο κ. Κατσιματίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Red Apple, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με 8.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα ύψους $4,3 δισ.
Η Red Apple διαθέτει εκμεταλλεύσεις για διύλιση πετρελαίου, προϊόντα λιανικής πώλησης πετρελαίου, convenience stores, σούπερ μάρκετ και ακίνητα. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, η περιουσία του αυξήθηκε κατακόρυφα με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.
Φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), αλλά αποσύρθηκε πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω επαγγελματικών απαιτήσεων. Ανοιξε το πρώτο του παντοπωλείο το 1969 και κατείχε δέκα καταστήματα μέχρι την ηλικία των 24 ετών, κερδίζοντας 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτός επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στα ακίνητα του Μανχάταν το 1977. Τα ακίνητα αυτά άξιζαν 100 εκατομμύρια δολάρια μόλις πέντε χρόνια αργότερα.
Σήμερα, η Red Apple Group είναι μια ποικιλόμορφη εταιρεία χαρτοφυλακίου που αντλεί έσοδα από ακίνητα, διύλιση πετρελαίου, διανομή καυσίμων και χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών.
Eίναι αδειούχος χειριστής αεροπλάνων, αν και μια χειρουργική επέμβαση οφθαλμού τον έχει καθηλώσει τα τελευταία χρόνια. Εχει βοηθήσει στη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Νεανικού Διαβήτη. Υπηρέτησε ως συμπρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Τεχνολογίας του Brooklyn Tech.


Ο κ. Φίλιππος Νιάρχος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ.

Στο #804 ο Φίλιππος Νιάρχος (Philip Niarchos) με περιουσία κατά το «Forbes» 2,8 δισ. δολάρια. Ηταν στη θέση #859 πέρυσι με την ίδια περιουσία.
Ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου μεγιστάνα της Ναυτιλίας, Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου. Μαζί με τον αδελφό του Σπύρο και τον εξάδελφό του Ανδρέα Δρακόπουλο, είναι συμπρόεδρος του παγκοσμίου φήμης Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF).
Διαθέτει μια συλλογή έργων τέχνης που κληρονόμησε από τον πατέρα του, την οποία οι εμπειρογνώμονες θεωρούν μία από τις σημαντικότερες ιμπρεσιονιστικές και σύγχρονες συλλογές τέχνης στον Κόσμο, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το αυτοπροσωπογραφία του Πάμπλο Πικάσο.


Ο κ. Σπύρος Λάτσης. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Βερβερίδης.

Στο #838 ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένεια του (Spiro Latsis & family) με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια. Ηταν στο #729 πέρυσι με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια.
Ελληνας τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς. Ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία-(EFG Group). Είναι μεγαλομέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στον τομέα της ενέργειας και των πετρελαιοειδών της ανατολικής Ευρώπης και της Lamda Development.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου 1946 και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Ερριέτας Τσουκαλά. Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν απο εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε τo EFG Group έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά Private Banking στην Ελβετία.
Στο #916 ο Γιώργος Αργυρός και η οικογένεια του (George Argyros & family), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arnel & Affiliates, με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια, αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, όταν με $2,4 δισ. ήταν στο #1.020.
Αναφέρεται από το «Forbes» ότι είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών, ο οποίος εργάστηκε όσο πήγαινε σχολείο, μοιράζοντας εφημερίδες και σε κατάστημα με τρόφιμα. Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Ελαβε πτυχίο στο πανεπιστήμιο Chapman στο Orange της Καλιφόρνια. Εισήλθε στην αγορά ακινήτων το 1962. Σήμερα, η εταιρεία Arnel & Affiliates του ανήκει και διαχειρίζεται 5.500 διαμερίσματα και 2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εμπορικού χώρου.
Το 1987 ο Αργυρός ίδρυσε την Westar Capital, εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων. Είναι πρώην μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kansas DST Systems, που πώλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του το 2014, μειώνοντας το μερίδιά του από 20% σε 4%. Αποσύρθηκε επίσης από το συμβούλιο.
Ο κ. Αργυρός ανέπτυξε μια φιλία με τον επιστήμονα/εφευρέτη Arnold Beckman στην Καλιφόρνια το 1962. Σύντομα άρχισε 22ετή θητεία ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Arnold and Mabel Beckman», το οποίο απονέμει χορηγίες έρευνας στη Χημεία και τις Επιστήμες της Ζωής. Το 2013, το Ιδρυμα ανέπτυξε το βραβείο «Beckman-Argyros» στο «Vision Research».
Το 2001, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους, διόρισε τον Γιώργο Αργυρό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ισπανία.
Στο #916 επίσης η Μαρίτσα Λαζαρή και η οικογένειά της (Maritsa Lazari & family), με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία και περιουσία 2,6 δισ. δολάρια για το 2019. Ηταν στο #965 με περιουσία $2,8 δισ. πέρυσι.
Η γεννημένη στην Κύπρο, χήρα του αείμνηστου Χρήστου Λαζαρή, property developer. Η οικογένεια Λαζαρή δημιούργησε την πετυχημένη σειρά μόδας «Drendie Girl» και το 1978 χρησιμοποίησε τα κέρδη για να επενδύσε σε εμπορικά ακίνητα.


O κ. Τζον Πολ Ντετζόρια. Φωτογραφία αρχείου: AP/Ron Edmonds.

Στο #916 για το 2019 και ο Τζον Πολ Ντετζόρια (John Paul DeJoria) με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια. Ασχολείται με προϊόντα περιποίησης μαλλιών και την τεκίλα. Ηταν στο #729 το 2018 με περιουσία $3,4 δισ. και δεν αναφέρεται ο λόγος της μεγάλης μείωσης. Είναι πάντως μέλος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «The Giving Pledge» στον οποίον ηγούνται ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, κάνοντας μεγάλες δωρεές.
Το 2016 υποσχέθηκε άλλωστε να μοιράσει τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία. Δήλωσε στο NBC πως «όσα περισσότερα χρήματα κάνω, τόσα περισσότερα δίνω. Επιτυχία η οποία δεν μοιράζεται είναι αποτυχία».
Ο πατέρας του ήταν Ιταλός μετανάστης και η μητέρα του Ελληνίδα μετανάστρια. Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν 2 ετών, οπότε βίωσε έντονα τη φτώχεια, κατ’ αρχήν ως μικρό παιδί που το ανέτρεφε η μητέρα του στο Λος Αντζελες και αργότερα πέρασε δύο περιόδους ως άστεγος ζώντας στους δρόμους. Είναι ένας από τους πλουσιότερους απόμαχους.


Ο κ. Ντιν Μητρόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

Στο #962 ο Ντιν Μητρόπουλος (C. Dean Metropoulos) με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. Παρότι σε σχέση με πέρυσι είχε μικρή μείωση από τα 2,6 δισ. δολάρια βελτίωσε τη θέση του στον κατάλογο από το # 965 το 2018.
Ο κ. Μητρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετοχών boutique Metropoulos & Company.
Πριν από μερικά χρόνια, πλήρωσε 410 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Hostess Brands και να επιστρέψει τα Twinkies στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αφού η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για προστασία από πτώχευση και έκλεισε τις πόρτες της. Η Hostess έκανε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.
Πούλησε την Pabst Brewing με εκτιμώμενα 750 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2014, σχεδόν τριπλασιάζοντας την επένδυσή του το 2010. Οι γιοι του, Evan και Daren, υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανάκαμψης των εξαγορασθεισών εταιρειών.
Ο γεννημένος στην Ελλάδα επιχειρηματίας είναι μέλος του Συμβουλίου του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου (National Hellenic Museum) που έχει έδρα στο Σικάγο.
Στο #1057 ο Αλεκ Γκόρης (Alec Gores), μικρότερος αδερφός του Τομ Γκόρη, με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια, όσα το 2018 όταν όμως ήταν στο #1.157. Ιδρυτής της «The Gores Group» το 1987, εταιρίας private equity, που είχε αγοράσει 110 επιχειρήσεις και είχε 2 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έως τον Ιούνιο του 2017.
Τον Ιούλιο του 2016 αγόρασε ένα μερίδιο της Hostess Brands των Twinkies και υπήρξε εταίρος του Ντιν Μητρόπουλου.
Στο #1116 ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (Aristotelis Mistakidis) με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια, από τα 2,5 δισ. το 2018 και το #965. Γεννημένος στη Ρώμη το 1962, ο Αριστοτέλης «Τέλης» Μυστακίδης είναι ελληνικής και βρετανικής καταγωγής.
Εκπαιδεύτηκε στο London School of Economics, και ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Cargill και προσχώρησε στην Marc Rich & Co. το 1993, σύμφωνα με το «Forbes». Εχει ποσοστό 3% της Glencore αλλά το 2018 του απαγόρευσαν καναδικές Αρχές να είναι διευθυντής λόγω παραβιάσεων κανονισμών.


Ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Στο #1349 o Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του (Vardis Vardinoyannis & family) με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια. Ηταν στο #1.999 με περιουσία $1,1 δισ. το 2018.
Συνιδρυτής της Motor Oil, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.
Γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του Νίκος.
Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό. Μυήθηκε στο αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.
Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε την διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο του Νίκου. Μεταπολιτευτικά, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιναυάρχου ΠΝ, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Ο κ. Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

Στο #1511 ο Ιβάν Σαββίδης (Ivan Savvidis) με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια είναι νέα «προσθήκη» από το «Forbes» καθώς δεν ήταν στον κατάλογο το 2018. Ελληνορώσος επιχειρηματίας, ιδρυτής της Agrokom Group, η οποία έχει και την ρωσική εταιρία καπνού Donskoy Tabak.
Το 1980 ξεκίνησε να εργάζεται στην Don State Tobacco Factory (πλέον Donskoy Tabak) και έγινε γενικός διευθυντής της εταιρίας το 1993. Το 2003 εξελέγη στη Δούμα, στο Κάτω Κοινοβούλιο της Ρωσίας ως μέλος του φιλικού προς τον Πούτιν κόμματος United Russia (Ενωμένη Ρωσία).
Το 2004 ίδρυσε την Agrokom Group, που κατέχει επίσης εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος και συσκευασίας, θερμοκήπια και ανθρακούχου νερού. Το 2012 η ελληνική εταιρία του Dimera αγόρασε το 51% της ομάδας ποδοσφαίρου του PAOK ενώ συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα.


O κ. Γιώργος Μάρκους.

Στο #1605 ο Γιώργος Μάρκους (George Marcus) με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια και σημαντική αύξηση σε σχέση με το 1 δισ. το 2018 και τη θέση #2.124.
Γεννημένος ως Γεώργιος Μουτσανάς (George Moutsanas) στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, ο κ. Μάρκους, μαζί με τον συνέταιρό του William A. Millichap, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap Company (MMC), μία από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και η μητρική εταιρεία ενός διαφοροποιημένου ομίλου εταιρειών ακινήτων, υπηρεσιών, επενδύσεων και ανάπτυξης.
Με δεκάδες γραφεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η επιχείρηση του κ. Μάρκους επικεντρώνεται στην μεσιτεία επενδύσεων και παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης και έρευνας τόσο σε αγοραστές όσο και σε πωλητές.
Ο κ. Μάρκους είναι επίσης πρόεδρος της Essex Property Trust, μιας δημόσιας πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (REIT). Βρίσκεται στο Palo Alto, της Καλιφόρνιας και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η «Essex» αποκτά, αναπτύσσει και ανακατασκευάζει κοινότητες διαμερισμάτων σε επιλεγμένες κοινότητες των δυτικών ακτών. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει σήμερα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε 140 κοινότητες διαμερισμάτων.
Είναι ακόμη ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της «Plaza Commerce Bank» και της «Greater Bay Bancorp». Ηταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Greater Bay» έως ότου αυτή πωλήθηκε στην «Wells-Fargo» το 2007 για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Μάρκους βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από την Ελλάδα σε ηλικία 4 ετών.
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFSU) σε μόλις δυόμισι χρόνια και ίδρυσε το πρώτο οικονομικό κλαμπ του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Πανεπιστημιακού Συστήματος της Καλιφόρνιας (California State University System ) από το 1981 έως το 1989 και συνέβαλε στην επιλογή αρκετών προέδρων της SFSU. Αυτός και η σύζυγός του Judy συνέβαλαν στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Τεχνών του SFSU με δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μάρκους βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη του προγράμματος ελληνικών σπουδών του SFSU και προεδρεύει του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο υποστηρίζει την έδρα του Νίκου Καζαντζάκη για τις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές. Το 2008 ο Μάρκους ίδρυσε την National Hellenic Society.


O Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Στη θέση #1.818 είναι ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος (George Yancopoulos), ο οποίος κάνει δυναμική είσοδο στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του «Forbes», με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια.
Είναι επιστημονικός διευθυντής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Regeneron. Η Regeneron ιδρύθηκε το 1988 και έχει την έδρα της στο Tarrytown της Νέας Υόρκης. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο επιβλητικό κτίριο στη διεύθυνση 777 Old Saw Mill River Road.
Εχει δικά της κέντρα στο Basking Ridge της Νέας Ιερσέης (Clinical Operations & Biostats), εργοστάσια φαρμάκων (Industrial Operations and Product Supply) στο Rensselaer της Νέας Υόρκης και στην Ιρλανδία, καθώς επίσης γραφεία στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο. Η Regeneron είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
O Γ. Γιανκόπουλος πήρε M.D. και το Ph.D. από το Columbia Universityκαι έγινε καθηγητής Βιολογίας στα 28 του χρόνια.


O Τεντ Λεόνσης (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, FILE)

Στο #1941 ο Θεόδωρος -Τεντ- Λεόνσης (Theodore Leonsis) με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια, αυξημένη από τα 1,08 δισ. το 2018 όταν ήταν στο #2.124 Theodore Leonsis. Είναι Ιδιοκτήτης πολυάριθμων ομάδων, ενώ υπήρξε εδώ και χρόνια το επίκεντρο του αθλητικού κόσμου της περιοχής της Ουάσιγκτον DC.
Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, η οποία κατέχει και λειτουργεί τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες Washington Capitals, Washington Wizards, Washington Mystics και το Verizon Center στο κέντρο της Ουάσιγκτον.
Αφού επέζησε της συντριβής αεροπλάνου το 1983, αποφάσισε να «επανεξετάσει τις προτεραιότητές του». Πρωτοπόρος του Διαδικτύου και των νέων Μέσων Ενημέρωσης συμμετείχε σε εκδόσεις του Apple MacIntosh, του IBM PC και του αυτοματισμού γραφείου Wang.
Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε σε μια οικογένεια μέτριων μέσων στο Μπρούκλιν και πέρασε τα πρώτα του χρόνια εκεί. Η οικογένειά του αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα της μητέρας του, το Λόουελ της Μασαχουσέτης. Αποφοίτησε από το Lowell High School το 1973 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Μετά την αποφοίτησή του το 1977, επέστρεψε στο σπίτι των γονέων του στο Λόουελ και άρχισε να εργάζεται για την Wang Laboratories. Το 1980, ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, η οποία μεγάλωσε γρήγορα, και την πώλησε στο Ιnternational Thompson για $60 εκατομμύρια το 1981.
Στη συνέχεια ξεκίνησε το Redgate, το οποίο πούλησε στην AOL το 1993. Ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος της AOL προτού την εγκαταλείψει το 2006.
Στο #2.124 ο Φιλάρετος Καλτσίδης (Filaret Galchev) με 1 δισ. δολάρια. Ειχε την ίδια θέση πέρυσι με περιουσία ελαφρώς μεγαλύτερη ($1,06 δισ).
Εχει γεννηθεί στο ελληνικό χωριό Ταρσόν της περιφέρειας Τσάλκας της Γεωργίας. Το 1991 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εξόρυξης της Μόσχας και είναι διδάκτωρ των οικονομικών επιστημών. Το «Eurocement Group» που διοικεί είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσία.
Με «βάση» την Κύπρο
Κατά ένα λιγότεροι είναι οι «Κύπριοι» δισεκατομμυριούχοι στη φετινή λίστα του «Forbes» σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα μόλις έξι.
Πρόκειται για τον νορβηγικής καταγωγής, με κυπριακή υπηκοότητα John Fredriksen, τον Στέλιο, τον Πόλυ και την Κλέλια Χατζηιωάννου και δύο Τουρκοκύπριους, τους Yakir Gabay και Suat Gunsel.
Από τον κατάλογο του 2019 απουσιάζει ο Ινδός Surendra Hiranandani ο οποίος όπως είχε γίνει γνωστό είχε πολιτογραφηθεί Κύπριος.
Οσον αφορά τον πλούτο των 6 δισεκατομμυριούχων, ο John Fredriksen είναι με διαφορά ο πλουσιότερος αφού θεωρείται ο 129ος πλουσιότερος άνθρωπος στον Κόσμο με περιουσία $10,8 δισ.
Πέρυσι βρισκόταν στη θέση 228 της σχετικής κατάταξης. Πέραν από τις δραστηριότητες του στη ναυτιλία και στον τομέα των υδρογονανθράκων, διατηρεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο ενώ πρόσφατα επένδυσε $350 εκατ. στην Norwegian Air.
Αρκετά πιο κάτω στη σχετική λίστα και συγκεκριμένα στη θέση 568 βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος, ισραηλινής καταγωγής, Yakir Gabay o ο οποίος διατηρεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Ο Gabay επίσης βελτίωσε τη θέση του στην κατάταξη αφού πέρσι βρισκόταν στην 766η. Η περιουσία του εκτιμάται στα $3.7 δισ.
Στις θέση 1.281 του «Forbes» βρίσκεται ο Suat Gunsel με εκτιμώμενη περιουσία $1,8 δισ. Ο Gunsel είναι ο ιδιοκτήτης του πανεπιστημίου Near East στα κατεχόμενα ενώ διατηρεί επενδύσεις και σε άλλους τομείς όπως τον τραπεζικό, της υγείας, του τουρισμού των ακινήτων και των καυσίμων. Βελτίωση πολύ λίγο τη θέση του στην κατάταξη σε σχέση με πέρσι, που βρέθηκε στη θέση 1.284.


Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση 1717 με περιουσία $1,3 δισ. η οποία προέρχεται κυρίως από τη συμμετοχή του στην αεροπορική EasyJet αλλά και από τον Ομιλο Easy Group που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η easyHotel, η easyCar και η easyCoffee. Πτώση για τον Σερ, που πέρυσι βρισκόταν στη θέση 1477.
Λίγο πιο κάτω στην κατάταξη του Forbes βρίσκεται η Κλέλια Χατζηιωάννου. Με περιουσία $1,2 δισ. βρίσκεται στη θέση 1818 και οι κύριες πηγές του πλούτου της προέρχονται από την EasyJet, ακίνητα στην Ευρώπη και έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών.
Στη θέση 1941 με περιουσία $1.1 δις κατατάσσεται ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδελφός του Στέλιου και της Κλέλιας με την περιουσία του να προέρχεται από το μερίδιο του στην EasyJet, την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και από επενδύσεις σε ακίνητα σε Κύπρο, Ελλάδα και Νορβηγία.
Οι Ιταλοί δισεκατομμυριούχοι ελληνικής καταγωγής
Στο #1.605 (από 1.394 πέρυσι) ο Νίκολα Μπούλγκαρι (Nicola Bulgari) με την περιουσία του μειωμένη από $1,71 δισ. το 2018 σε 1,4 δισ. φέτος.
Στο #1.818 ο Πάολο Μπούλγκαρι (Paolo Bulgari) από τη θέση 1.394 με $1,78 δισ. το 2018, στα 1,2 δισ. το 2019.
Ο επικεφαλής του Οίκου Nicola Bulgari (Βούλγαρης), έχει επισκεφτεί Ηπειρο και την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του, πριν φύγουν για την Ιταλία τον 19ο αιώνα, για να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά αρχικά στον χώρο του κοσμήματος και στη συνέχεια σε μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
«Ημουν 13 χρόνων, πριν 51 χρόνια, όταν το 1954 είχα έλθει εδώ. Από τότε δεν ξανάλθα παρότι πολλές φορές το προγραμμάτιζα». Η οικογένεια Βούλγαρη, μέχρι το 1819 ζούσε στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και ήταν γνωστή για τα ασημικά που κατασκεύαζαν και εμπορεύονταν στην περιοχή, σε πολύ μικρές ποσότητες.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου