Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Χωρίς ενιαία γραμμή η Ευρώπη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο σχεδιασμός τον οποίο έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αφορά τις διαπραγματεύσεις για το διμερές εμπόριό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απέχει παρασάγγας από το τι πραγματικά απαιτείται στη δεδομένη περίσταση. Συν τοις άλλοις, η οποιαδήποτε πρόταση για να μετατεθούν χρονικά οι επίσημες συνομιλίες δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Τα σχετικά δήλωσε χθες ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο Αμερικανός πρέσβης στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. να διαπραγματευθεί τις εμπορικές συμφωνίες, υπέβαλε προς έγκριση από τις αντίστοιχες εθνικές κυβερνήσεις δύο σχέδια εξουσιοδότησης για τη διαδικασία. Το πρώτο σχέδιο αφορά την περικοπή των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ το δεύτερο το να καταστεί ευκολότερο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γίνονται δεκτά τα προϊόντα τους από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Τα σχέδια εξουσιοδότησης, τα οποία κυκλοφορούν, υπολείπονται ακόμα και από όσα πέρυσι τον Ιούλιο είχαν συζητήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Γκόρντον Σόντλαντ σε επιχειρηματικό συνέδριο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες. «Η ιδέα ήταν οι δύο εταίροι να διεξαγάγουμε ευρέος φάσματος συνομιλίες, οι οποίες να καλύπτουν όλες τις πτυχές των σχέσεών μας».
Τον Ιούλιο του 2018 η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να άρουν ένα αδιέξοδο πολλών μηνών, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε συμφωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ώστε να μην επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στην αγορά των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν με τη βελτίωση των οικονομικών τους δεσμών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών δεν μπόρεσαν να συγκατανεύσουν στην έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Ουάσιγκτον. Η Γερμανία ασκεί πιέσεις να ξεκινήσουν γρήγορα οι συνομιλίες, ενώ η Γαλλία ζητεί πίστωση χρόνου. «Οσο περισσότερο η ευρωπαϊκή ηγεσία παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, τόσο περισσότερο κι εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιήουμε την επιρροή μας για να ευθυγραμμιστούν εκ νέου οι διμερείς σχέσεις μας». Ορισμένοι στην Ευρώπη πιστεύουν πως απλά και μόνον θα πρέπει να περιμένουν έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης. Και συνεχίζει: «Ωστόσο αυτή η τακτική δεν αποδίδει». Κομβικό σημείο στη συμφωνία του Ιουλίου ήταν να αποσυρθούν οι δασμοί από τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων άλλων πλην των αυτοκινήτων. Η Ε.Ε. ισχυρίζεται πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα αυτοκίνητα στα προαναφερθέντα προϊόντα, απορρίπτοντας το αίτημα της Ουάσιγκτον να συζητηθούν και τα αγροτικά προϊόντα. Τέλος, ο Γκόρντον Σόντλαντ επανέλαβε τα περί αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδέχθηκε ότι οι δύο εταίροι μπορούν, ενόσω σημειώνουν πρόοδο στα επιμέρους θέματα, να συνάπτουν και αντίστοιχες συμφωνίες τμηματικά.
PHILIP BLENKINSOP / REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου