Έφεση του Κάρατζιτς στα ισόβια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα | tanea.gr
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, άσκησε σήμερα έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του ΟΗΕ να αυξήσει σε ισόβια την αρχική ποινή κάθειρξης 40 ετών που του είχε επιβληθεί για εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).
«Ο πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς ασκεί έφεση στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη που ανακοινώθηκε σε βάρος του» στις 20 Μαρτίου, δηλώνει ο συνήγορός του Πίτερ Ρόμπινσον σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από τον Μηχανισμό Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων (MICT).
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου, το Εφετείο του ΟΗΕ αύξησε σε ισόβια την ποινή κάθειρξης 40 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ποινή που του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.
Μετά από έφεση που είχε ασκήσει ο Κάρατζιτς, το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην ηγέτης προχώρησε εσκεμμένα στη «γενοκτονία» και αύξησε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη, αναφέροντας ότι η φυλάκιση 40 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως είναι πολύ ήπια λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των εγκλημάτων και το βάρος της ευθύνης του.
Τον Μάρτιο του 2016, ο 73χρονος Κάρατζιτς είχε κριθεί ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία, για 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία.