Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η Αλβανία απέσυρε ΦΕΚ που θα επέτρεπε αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών ομογενών


Κυριακή, 31 Μαρτίου, 2019



Φωτογραφία από το Στρατιωτικό Κοιμητήριο στου Βουλιαράτες Αλβανίας (Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ)

ΑΘΗΝΑ. Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.
Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».
Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».
Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».
Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων στη Χειμάρρα.
Από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
«Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας, που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Αραβοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου