Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Την καθυστέρηση του Brexit ενέκριναν οι Βρετανοί βουλευτές - Καταψήφισαν και τις 8 προτάσεις

Με 441 υπέρ και 105 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν να καθυστερήσουν το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς ψήφισαν να αλλάξει η ημερομηνία του Brexit για τις 12 Απριλίου ή 22 Μαΐου βάσει του αγγλικού δικαίου.
Μόλις εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων, αυτό σημαίνει ότι η νέα νομική ημερομηνία για την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι στις 22 Μαΐου εάν η συμφωνία της Μέι εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σε περίπτωση που η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν εγκριθεί, η νέα ημερομηνία για το Brexit θα είναι η 12η Απριλίου. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι αυτό θα προσφέρει περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί συμφωνία μέσω του, ή για το Ηνωμένο Βασίλειο να «προχωρήσει μπροστά».
Ακόμη, και οι 8 προτάσεις που τέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης υπό ψηφοφορία καταψηφίστηκαν από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 160 υπέρ έναντι 400 κατά την πρόταση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Οι υπόλοιπες προτάσεις που καταψηφίστηκαν αφορούσαν στο σχέδιο για Κοινή Αγορά,  την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), την ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.
Η Μέι υποσχέθηκε να παραιτηθεί εαν εγκριθεί η πρότασή της
Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά της εάν περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματος να την στηρίξουν.
Μιλώντας στην «Επιτροπή 1922» των Συντηρητικών, η Μέι, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν ήδη διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, υποσχέθηκε να παραιτηθεί εάν το σχέδιό της για το «διαζύγιο» από την ΕΕ υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση – και μια νέα ηγεσία– στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε.
Η ανακοίνωση της Μέι είναι η τελευταία δραματική τροπή που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.
Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία. Η πρωθυπουργός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022. Όμως συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου.
«Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ' ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της. «Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (...) και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο», πρόσθεσε.
«Ήταν αναπόφευκτο και αισθάνομαι ότι έλαβε τη σωστή απόφαση. Αντιλήφθηκε τη διάθεση του κόμματος, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη», σχολίασε η βουλευτής Πολίν Λάθαμ.
Στις 22 Μαΐου ξεκινά η μάχη της διαδοχής
Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της.
Σε ανακοίνωση προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, το γραφείο της Μέι ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη θα καθοριστεί από το κόμμα και ότι εκείνη θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.
Σύμφωνα με έναν πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, τον Σαμ Κόουτς, περίπου 40 βουλευτές έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία, όμως άλλοι τόσοι παραμένουν αναποφάσιστοι. Προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο η Μέι χρειάζεται άλλες 75 ψήφους – δηλαδή τους δεκάδες "αντάρτες" των Συντηρητικών, ορισμένους Εργατικούς και τους βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα πάντα με τον Κόουτς.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου