Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ψήφισμα 27 γερουσιαστών των ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου


 Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2019

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας αλλά και το αναβαθμισμένο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας επισημαίνονται στο φετινό ψήφισμα που εξέδωσε η αμερικανική γερουσία για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο έχει υπογραφεί από 27 γερουσιαστές, αναφέρει τη διαχρονική αφοσίωση της Ελλάδας στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας αλλά και η σταθερή συμμαχική της στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Παρόλα όμως αυτά, υπερβαίνει τις συνηθισμένες αναφορές στην ιστορία και στις κοινές αξίες, προσπαθώντας να αναδείξει την τωρινή πολιτική διάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι:
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φιλοξένησε στην Ουάσινγκτον τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την πραγματοποίηση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Όπως υπογραμμίζεται, ο συγκεκριμένος διάλογος ανέδειξε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ως σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ
Η τριμερής εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο είναι όλο και πιο σημαντική για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η προοπτική ενός αγωγού, ο οποίος θα επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τη Δυτική Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ενεργειακή σταθερότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων, αφού έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες της περιοχής και έχει συνεισφέρει πάνω από 750.000.000 δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθεια για την περιοχή.
Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας συμμετέχουν ενεργά σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο Χριστιανισμός συναντά το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Στο σημείο αυτό τονίζεται το γεγονός ότι η χώρα μας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τις μουσουλμανικές χώρες όσο και με το Ισραήλ.
Η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την περαιτέρω διαπολιτισμική κατανόηση, προσέγγιση και συνεργασία σε διάφορους τομείς με την Τουρκία. Επίσης, αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, και ότι με αυτό τον τρόπο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου