Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

Οι δύο όψεις της οικονομικής πολιτικής Τραμπ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε από την εγχώρια οικονομία ακριβώς ό,τι ήθελε, τη στιγμή που αυτή αρχίζει να ανακόπτει ταχύτητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διέκοψε αιφνιδιαστικά την πορεία προς υψηλότερα επιτόκια, όπως είχε απαιτήσει ο πρόεδρος. Οι φοροαπαλλαγές που ενέκρινε στα τέλη του 2017, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απόπειρά του να καταρτίσει εκ νέου τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου. Ο ίδιος διατυμπανίζει πόσο ευτυχής αισθάνεται με τη σωρεία των νέων δασμών που έχει επιβάλει. Τα σχόλιά του αυτά δεικνύουν πως δεν τον αγγίζουν θέματα όπως η επιβράδυνση των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης, που τις λογίζει ανταγωνίστριες.
Εντούτοις, χθες το υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2018, επισημαίνοντας πως η οικονομία ανέκοψε δραστικότερα ταχύτητα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οικονομολόγοι εκτός Λευκού Οίκου (και των αξιωματούχων της Fed συμπεριλαμβανομένων) κάνουν εκτιμήσεις για περαιτέρω επιβράδυνση την τρέχουσα χρονιά. Διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ διαβλέπουν ανάσχεση στην αύξηση των επενδύσεων, των προσλήψεων αλλά και των πωλήσεών τους. «Εάν η οικονομική δραστηριότητα αναδιπλωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες γι’ αυτόν διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα, τότε ενδεχομένως η πολιτική αύξησης των επιτοκίων να πρέπει να “παγώσει” ή ακόμα και να αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εφαρμόσει χαλαρή πολιτική», επισημαίνει ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Τσαρλς Ιβανς.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ στοιχημάτισε ακόμη μία φορά πως έχει την ικανότητα να στηρίξει μια οικονομική ανάπτυξη διαρκείας. Θα προτείνει για το συμβούλιο των διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Στέφεν Μουρ, ο οποίος ήταν εμπνευστής της οικονομικής πλατφόρμας της προεκλογικής εκστρατείας του και πολέμιος των πρόσφατων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προβλέπει δυναμική ανάπτυξη, ήδη προσπαθεί να προσάψει κυρίως στη Fed την όποια επιβράδυνση και όχι στη δική του πολιτική. Η ανεργία υποχωρεί στο 3,8%, ο πληθωρισμός είναι υποτονικός και η αύξηση μισθών επιταχύνεται. Οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι στις φοροαπαλλαγές του 2017 πρέπει να πιστωθεί η υψηλή επίδοση της οικονομίας – επίσης, οι φοροαπαλλαγές θα συντείνουν σε αυξημένες επενδύσεις και προσλήψεις και φέτος. Βέβαια, ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει και με νέους δασμούς σε εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα από Ευρώπη και Ιαπωνία, κάτι το οποίο θα γονατίσει οικονομικά τον κλάδο και την πελατεία του.
JΙΜ TΑΝΚERSLEY / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου