Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ευ. Αποστολάκης: Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να μην ανταποκριθούμε στις τουρκικές προκλήσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η Ελλάδα δεν είναι απροστάτευτη χώρα. Έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν στο ακέραιο την επιχειρησιακή τους ικανότητα», ήταν το μήνυμα του υπουργού 'Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη προς την Ομογένεια των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφο - με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό πάνω από το Αγαθονήσι - είπε πως «η πρόθεση της Ελλάδας είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν.
Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και δεν προστατεύεται, είναι ανοησίες και επικίνδυνες δηλώσεις. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και άδικη προς τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και ο χώρος που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες. Ενώ οι συνεργασίες μας στην περιοχή μας δίνουν επιπρόσθετη ισχύ. Ενώ και η παρουσία των ΗΠΑ - που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα - είναι και μια άλλη ενότητα εγγύησης».
Ο υπουργός 'Αμυνας πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιδεικνύουν καθημερινά την ετοιμότητά τους.
«Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη από τις 27 έως 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.
Σήμερα το πρωί είχε συνάντηση με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) και ομάδα ομογενών με επικεφαλής τον 'Αντι Μανάτο, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Μακρουά.

Στην ομιλία του στην υπουργική σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Αποστολάκης θα αναλύσει τις εξελίξεις στην περιοχή, την συμμετοχή της Ελλάδας και την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδας στις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις δράσεις του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις επαφές που είχε το πρωί στη Νέα Υόρκη, με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, o υπουργός 'Αμυνας είπε πως παρουσίασε την εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «πολύ καλές και αποδοτικές», ενώ είπε πως οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές, έχουν αποδώσει και έχουν προστιθέμενη αξία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».
«Τα σχήματα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, με την επισφράγιση και την υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι πιθανόν το αντιστάθμισμα στις όποιες παράξενες και αβάσιμες ενέργειες και επιδιώξεις που η Τουρκία έχει στο χώρο», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, είπε πως κάθε τόσο εξαγγέλλει και κάτι καινούργιο το οποίο δεν στηρίζεται πουθενά και επιδεικνύει καθημερινά το πόσο επιθετική είναι.
«Από τη μία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί. Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ' αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο. Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις».

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ κι ο ίδιος είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πώς να λιγοστέψουμε την ένταση και την επικινδυνότητα αυτού που γίνεται σήμερα. Η μεθόδευση είναι ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υφιστάμενα ΜΟΕ τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή Παπούλια - Γιλμάζ. Σε όσο ποσοστό καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε, είναι οι πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι έχουν οριστεί επιτροπές από τις δύο χώρες με συμμετοχή παραγόντων των υπουργείων 'Αμυνας και Εξωτερικών οι οποίοι εξετάζουν ανά περίπτωση τα σημεία όπου προκαλούνται προβλήματα και προτείνουν μεθοδεύσεις για να μειωθούν τα προβλήματα. Η διαδικασία αυτή, διευκρίνισε, δεν συμπεριλαμβάνει συζητήσεις για την επίλυση των χρονίων διαφορών με την Τουρκία.

Ο υπουργός 'Αμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή θα πάει καλά, γιατί οι προθέσεις κι από τις δύο πλευρές δείχνουν να είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όμως συνέστησε υπομονή.

Σχολιάζοντας επισήμανση δημοσιογράφου για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε πως «ήταν χοντρή η πατάτα». Αν και οι Τούρκοι προσπάθησαν να ανασκευάσουν, λέγοντας ότι «εμείς δεν κάναμε παρενόχληση στο ελικόπτερο του πρωθυπουργού, εμείς εκεί είμαστε», αυτό, είπε «είναι ένα άλλο κακό μήνυμα. Είσαστε εκεί για να κάνετε παραβιάσεις; To κάναμε κατεστημένο; Αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι είπε στους Τούρκους ότι «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν ‘ρουκέτες' κι από την άλλη μεριά να λένε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν».

Ο υπουργός Άμυνας δεν συνέδεσε την τουρκική στάση με τις επικείμενες εκλογές, αλλά με την γενικότερη τουρκική στάση, ενώ τόνισε την ανάγκη του να είμαστε προσεκτικοί στην διαχείριση αυτών των προβλημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου