Η Τουρκία θα τιμήσει τη συμφωνία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η Άγκυρα, παρότι τέσσερα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέθεσαν πρόταση για την απαγόρευση της σχεδιαζόμενης παράδοσης των μαχητικών αεροωθούμενων F-35, αν η Τουρκία αγνοήσει την αντίθεση των ΗΠΑ και δεχθεί το σύστημα S-400.
«Υπογράψαμε μια συμφωνία με τη Ρωσία. Αυτή η συμφωνία ισχύει και συζητάμε πότε θα γίνει η παράδοση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αντάλια (Αττάλεια).
«Αυτή η συμφωνία έχει κλείσει.»
Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέθεσαν χθες διακομματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μεταφοράς αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστοποιήσει πως η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400, αναφέρεται σε ανακοίνωση για την κίνηση.
Η Τουρκία λαμβάνει αντιφατικές δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Τσαβούσολου, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με τα F-35, τα οποία κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin Corp..
Η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αγορά ρωσικών συστημάτων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους.
Η Τουρκία δεν προτίθεται να πωλήσει τους S-400 σε άλλη χώρα, είπε ο Τσαβούσογλου.