Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Σόιμπλε: Σκέφθηκα να παραιτηθώ επειδή δεν υπήρξε Grexit


 Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2019



Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε σήμερα ότι είχε σκεφθεί να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, όταν η καγκελάριος Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν to 2015 την πρότασή του για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Σόιμπλε: Είμαι πολύ πεισματάρης», ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. Καταρχήν, είπε, δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ δεκτή στην Ευρωζώνη, ενώ όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της για πρώτη φορά θα έπρεπε να βγει (να πάρει timeout) από την Ευρωζώνη για 10 χρόνια.
Την πρόταση αυτή, σημείωσε, την έκανε για πρώτη φορά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Έλληνα ομόλογό του κατά την περίοδο 2009-2011. «Του είπα ότι πρέπει να είστε σε θέση να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι «δύσκολο να γίνουν σε μία δημοκρατία». Γι’ αυτό, πρόσθεσε «πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία ορισμένη περίοδο. Όλοι, όμως, είπαν ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να γίνει αυτό».
Ωστόσο, ο Σόιμπλε δεν εγκατέλειψε την ιδέα του αυτή και πίεσε πάλι το 2015 για ένα προσωρινό Grexit, κατά τη διάρκεια ενός νέου γύρου της κρίσης χρέους. Η Μέρκελ, όμως, και άλλοι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα αυτή και αποκάλυψε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί για το θέμα αυτό. «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση (σ.σ.: εννοεί για το τρίο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015), η Μέρκελ μου είπε: Θα συνεχίσεις;… Αυτή, όμως, ήταν μία από τις στιγμές που ήμασταν πολύ κοντά (στην παραίτησή μου)», πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου