Η Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, κρίνει στο κύριο άρθρο της σήμερα Σάββατο η εφημερίδα The Telegraph.
Οι βουλευτές απέρριψαν τα σχέδια της Μέι για το Brexit για τρίτη φορά χτες, την ίδια μέρα που η Βρετανία υποτίθεται θα αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πρέπει τώρα να δει — ή πρέπει να της πουν — ότι μολονότι μπορεί να συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαπραγματευτεί την παράταση του Brexit, αυτό είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει κατόπιν να αποχωρήσει, για χάρη του Brexit, του κόμματός της και της ίδιας της δημοκρατίας», διατείνεται το άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας.
Η Τelegraph παραδοσιακά απευθύνεται στα στελέχη και στους υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι.
Την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς των Τόρις ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της πρωθυπουργού και της αρχηγού του κόμματος εάν η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Aυτή η συμφωνία θα έφερνε τη Βρετανία εκτός της Ένωσης και θα άνοιγε τον δρόμο για συζητήσεις για μία μελλοντική εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, η πιθανότητα να αναλάβει ένας νέος πρωθυπουργός το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit δεν ήταν επαρκής για να πειστούν οι βουλευτές την Παρασκευή. Κάποιοι από αυτούς φοβούνται ότι με τη συμφωνία της Μέι η Βρετανία θα παραμείνει εξαρτημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που οι συζητήσεις για μία μελλοντική εμπορική συμφωνία καταρρεύσουν.
Η Μέι υπαινίχθηκε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι ίσως χρειαστεί να προκηρύξει εκλογές για να κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει τη νομοθεσία για το Brexit.
«H πιθανότητα η κα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είναι σουρεαλιστική» αναφέρει η Telegraph.
H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Βρετανίας The Sun κάλεσε τη Μέι να παραιτηθεί στο εξώφυλλο της στην έκδοση της Δευέρας.
Η Daily Mail, μία ακόμη εφημερίδα που υποστηρίζει το Brexit, περιέγραψε την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι ως την «Προδοσία του Brexit» στο εξώφυλλό της.