ΗΠΑ: Η Γερουσία απαγορεύει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία | tanea.gr
Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο που έχει τη στήριξη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και που απαγορεύει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Οι τέσσερις γερουσιαστές-εισηγητές του νομοσχεδίου είναι οι Δημοκρατικοί Τζιν Σάχιν και Κρις Βαν Χόλεν μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις. Όλοι τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, υπογραμμίζοντας ότι η σύμμαχoς της Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα.
«Η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στα αμερικανικά αεροσκάφη και την αμερικανική τεχνολογία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, συνιστά σοβαρό κίνδυνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» σημειώνει η Σάχιν.
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πρόθυμος εταίρος στην αντιμετώπιση μιας σειράς προτεραιοτήτων των ΗΠΑ σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας» αναφέρει ο Λάνκφορντ.
«Είναι ανησυχητικό που η Τουρκία επιδιώκει στενή αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, η απολυταρχική ηγεσία της οποίας προσπαθεί να υπονομεύσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αδιαλείπτως».
ΤΑ ΝΕΑ