Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Μνήμη ιερή της Γενοκτονίας του Πόντου στην εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Η αίθουσα της γερουσίας όπου έγινε η γιορτή για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο διάσημος Κρητικός καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς, ο Κώστας Τραβαγιάκης εκ των πλέον δραστηρίων ομογενών της Βοστώνης στα εθνικά και πολιτσικά θέματα και η Ιωάννα Χατζησήση. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η ιερή μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους ήταν το θέμα που πρυτάνευσε κατά τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης για την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.
Δύο εξαίρετα μικρά κορίτσια της Ομογένειας της Μασαχουσέτης, η Ιωάννα Χατζηζήση μαθήτρια του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης και η Αγγελική Ανούση μαθήτρια του Σχολείου της κοινότητας Αγίας Αικατερίνης του Μπρέιντρι (Briantree) της Μασαχουσέτης με τις ομιλίες τους για την Γενοκτονία του Πόντου δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης μέχρι δακρύων στα μάτια των ομογενών που παρευρέθηκαν στον εορτασμό.
 
Η Ιωάννα Χατζησήση στο βήμα στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης εκφωνεί λόγο θύμησης ιερής της γενοκτονίας και του κατατρεγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας- Θεόδωρος Καλμούκος
Η Ιωάννα Χατζηζήση  σε άπταιστα ελληνικά και με εξαιρετική εκφορά λόγου τόνισε πως «η Γενοκτονία του Ποντίων φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι αφανισμού όπως σφαγές, διωγμοί, εξάντληση από κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, καθώς και πορείες θανάτου στην έρημο. Η μέρα αυτή είναι και θα είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης.
Φέτος, η επέτειος της εθνικής μας παλιγγενεσίας συμπίπτει με τα 100 χρόνια της εξόντωσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Και για αυτό αισθανόμαστε διπλό βάρος στις καρδιές μας, διότι θα πρέπει να δείξουμε πως είμαστε άξιοι απόγονοι των μαρτύρων και αδελφών Ποντίων, αλλά και των ηρώων του 1821. Αγωνίσθηκαν, μαρτύρησαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι και να καυχιόμαστε ότι ανήκουμε σε αυτό το υπερήφανο και ένδοξο έθνος που λέγεται Ελλάς».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ιωάννα είπε με έμφαση πως «Ελλάδα, Σουηδία, Αρμενία και Ολλανδία έχουν αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία των Ποντίων. Η ίδια η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει, παρότι Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία. Κάθε τόσο η Ελλάδα απευθύνεται στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς ζητώντας να πιέσουν την Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίων των πληθυσμών των Ελλήνων Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και να ζητήσει επίσημα συγνώμη».
Τόνισε ακόμα πως «σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία. Ο ξεριζωμένος και κυνηγημένος Πόντιος από όπου πέρασε και όπου εγκαταστάθηκε έδειξε υπερηφάνεια, εργατικότητα, προκοπή, αλληλεγγύη και βαθιά πίστη στη θρησκεία μας. Ειδικά η εικόνα της Παναγίας είναι σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου. Χαρακτηριστική για τη σημασία της είναι η δήλωση του Λεωνίδα Ιασωνίδη, υπουργού Πρόνοιας της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, όταν επί των ημερών του, η εικόνα ήρθε στην Ελλάδα: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας  Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν, όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία».
 
Η Αγγελική Ανούση στο βήμα στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης εκφωνεί την ομιλία της για τον σφαγιασμό του Ποντιακού Ελληνισμού και τονίζει πως “δεν ξεχνούμε”.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Κλαμούκος

Η Αγγελική Ανούση σε άπταιστα επίσης ελληνικά έδωσε το δικό της δυνατό μήνυμα σαν είπε πως «1919 -2019,  συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό στις 19 Μαΐου του 1919. Εκατό χρόνια θρήνου και δακρύων. Εκατό χρόνια χωρίς ένα καντήλι αναμμένο εκεί.. στις χαμένες Πατρίδες».
Σε άλλο σημείο η Αγγελική τόνισε «1914-1923, η μαύρη περίοδος του Ποντιακού Ελληνισμού. Περίοδος που έγινε ο σφαγιασμός, ή γενοκτονία, 353.000  Ελλήνων του Πόντου και  στη συνέχεια το επόμενο στάδιο, να περάσουν στο δρόμο της προσφυγιάς. Και να γραφτεί πολύ αργότερα, λες και το ήξεραν ακόμη από τότε ποντιακό δίστιχο «στα ξένα είμαι `Έλληνας και στη Ελλάδα ξένος».
Ξεριζωμένοι, αποδεκατισμένοι από κακουχίες και το  θάνατο αγαπημένων τους  επέστρεψαν έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια στη  μητρική γη.
Βλέπεται οι Νεότουρκοι ακολουθώντας  πιστά τις συμβουλές των Γερμανών (οι Γερμανοί και τότε και σήμερα) ήθελαν να  εξαφανίσουν  τούς `Έλληνες του Πόντου, εκτελώντας το σχέδιο  «Λευκός Θάνατος».
Η Αγγελική με έμφαση είπε «μοίρα μου και μοίρα του λαού μου» έγραψε ο ποιητής.  Όλοι  γνωρίζουμε ότι η Ιστορία δεν γράφτηκε όπως έπρεπε, θυσιάζοντας τούς Πόντιους και την Ιστορία τους , μόνο και μόνο   για χάρη της υποτιθέμενης Ελληνοτουρκικής Φιλίας.
Πόσοι  γνωρίζουν ότι οι γυναίκες του χωριού Σιμικλή Κερασούντος προτίμησαν να αυτοκτονήσουν πέφτοντας στα ορμητικά νερά του ποταμιού παρά να υποκύψουν στον βιασμό από τους Νεότουρκους διώκτες τους;
Ότι στην Περιοχή Βαζελώνας 26 νέες κοπέλες που είχαν διαλεχτεί από τους Νεότουρκους, για να αποφύγουν την ατίμωση αυτοκτόνησαν ομαδικά.
Ότι 6.000 κάτοικοι της Πιάφρας αποκλεισμένοι σε 4 εκκλησίες παραδόθηκαν στην φωτιά και κάηκαν όλοι; Και τόσες άλλες  ανθρώπινες πονεμένες θυσίες. 19 Μαΐου 1919 θρηνούμε τους νεκρούς και την αλησμόνητη Πατρίδα.
Να λοιπόν γιατί δεν πρέπει, δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν θέλουμε αντίποινα, δεν θέλουμε τον πόνο τον δικό μας να τον ζήσουν και άλλοι Αντίποινα δεν θέλουμε, ποτές  όμως δεν λησμονάμε! Ποτές αλλού να μη γίνουνε, τέτοιες βαρβαρότητες. Ο Πόντος ζει στα ήθη και έθιμα των Ποντίων. Κανένας δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται».
 
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο κυβερνείο. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο Λουκάς Δημάκας εκ των κορυφαίων Ελλήνων δημοσιογράφος εξ Αθηνών και ο Μιχάλης Γιαννούλης από το Νιου Χαμσάιρ.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας σε συνεργασία με τον Ελληνικής καταγωγής πολιτειακό γερουσιαστή Μπρους Ταρ, συμμετείχε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής με τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδος και επίσης  ύμνους και επίκαιρα τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του π. Ρωμανού Καράνου.
 
Από αριστερά διακρίνονται: Ιωάννης Χατζηζήσης, Σοφοκλής Χατζηζήσης, Γιώργος Χατζηζήσης, Μαρία Χατζηζήση, Αναστασία Μωραγιάννη – Αγγελοπούλου, Σταυρούλα Κυπαρισσοπούλου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος

Εκδόθηκε επίσημη διακήρυξη για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος από τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Τσαρλς Μπέικερ (Charles Baker). Τιμήθηκε η Ελένη Βιδάλη για τη συμπλήρωση 25 ετών εθελοντικής εκπομπής ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος γνωστό ως Greek TV program of BNN.
Ο εκ Κρήτης καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς έπαιξε και τραγούδησε τραγούδια της Κρήτης. Μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της Αγίας Τριάδος του Λόουελ χόρεψαν ελληνικούς χορούς.
Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Βασίλης Καυκάς, ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης από το Ροντ Αϊλαντ και η τιμηθείσα Ελένη Βιδάλη.
Προηγήθηκε δεξίωση στους χώρους του κυβερνείου.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου