Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Εκλογές στην Τουρκία: Οι «γκρίζες» ζώνες της νίκης του Ερντογάν


Πρώτος απολογισμός
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η αντίδραση του «Σουλτάνου» στα αποτελέσματα και όσον αφορά την πολιτική του απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία εάν θα λειτουργήσουν κατευναστικά ή εάν ο Ερντογάν θα επιλέξει να εντείνει την προκλητικότητα

Μία ξεκάθαρη νίκη, με αρκετά γκρίζα σημεία πέτυχε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην γείτονα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια, νεκρούς, καταγγελίες για τρομοκρατία ψηφοφόρων αλλά και δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα τα οποία παρουσίασε το κρατικό πρακτορείο Αnadolu.
Κερδισμένος σε ποσοστά ο Ερντογάν
Η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αργά το βράδυ της Κυριακής με καταμετρημένο το 88,23% των ψήφων συγκέντρωνε συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.
Το ΑΚΡ έδειξε να αυξάνει τα ποσοστά του στο 45,13% έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,24% έναντι 26,34% το 2014.
Μάχη για την Κωνσταντινούπολη – Χάθηκε η Άγκυρα
Παρά τη νίκη στα ποσοστά ωστόσο ο Ρ. Ερντογάν μέχρι τελευταία στιγμή έδινε τη μάχη για την Κωνσταντινούπολη, με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να προηγείται οριακά με 48,71% έναντι 48,65% του υποψηφίου της Εθνικής Συμμαχίας, Εκρέμ Ιμάμογλου με καταμετρημένο το 98% των ψήφων. Αντίστοιχα στην Άγκυρα ο Ρ. Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα της χώρας με τον Μανσούρ Γιαβάς της αντιπολίτευσης να κερδίζει την κούρσα με ποσοστό 50,54% έναντι 47,27% του υποψηφίου του ΑΚΡ και πρώην υπουργού, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων.
Αντίστοιχα το CHP κυριαρχεί στα παράλια και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στη Σμύρνη, στο Τεκίρνταγ, το Τσανάκαλε, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αντάλυα, το Χάταϊ, τη Σινόπη, το Εσκίσεχίρ, τα Άδανα, τη Μερσίνα.
Ο Ρ. Ερντογάν κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων ωστόσο ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα ποσοστά που καταγράφει το φιλοκουρδικό HDP το οποίο διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα υπό το καθεστώς διωγμών και απαγορεύσεων, ενώ αρκετά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή.
Το HDP κατάφερε να κερδίσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διώξεων τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία, με τις συγκεκριμένες επαρχίες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα με ιδιαίτερη αξία στο Σουλτάνο... Σημειώνεται ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνο στη νοτιανατολική Τουρκία και στις υπόλοιπες περιοχές στήριξε τους αντιπάλους του Ερντογάν. 
Εθνικισμός και επιθετική ρητορική
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ένα στοίχημα για τον Ρ. Ερντογάν, μία πρώτη δοκιμασία της δύναμης του μετά τις προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι του 2018, οπότε και έδωσε στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες, ενώ συνέχισε η ασφυκτική περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, με τις συλλήψεις αντιπάλων του τούρκου προέδρου να είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ και η οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά έχει ατονίσει.
Ο Ρ. Ερντογάν έριξε στη μάχη των εκλογών τον εθνικισμό, αξιοποιώντας ακόμα και την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Μίλησε για «γκιαούρηδες», θυμήθηκε το 1922 και το πώς πέταξαν στη θάλασσα τους αντιπάλους τους οι Τούρκοι, ενώ επιστράτευσε και την Αγιά Σοφιά υποσχόμενος την μετατροπή της σε τζαμί και κάποιες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις...
Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε και η τεράστια στρατιωτική άσκηση, Γαλάζια Πατρίδα, την οποία τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως πρόβα πολέμου και ηχηρό μήνυμα απέναντι σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή όλα τα κυβερνητικά στελέχη έστελναν μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και όποιον δραστηριοποιείται στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, η οποία δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα» και αμφισβήτηση των συμφερόντων της στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνει και το Αιγαίο. Η πολιτική των γκρίζων ζωνών και της προσπάθειας αμφισβήτησης των δικαιωμάτων και της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου εντάθηκε ενώ η Άγκυρα επιχειρεί διακαώς να αποδείξει ότι παραμένει παρούσα στο ενεργειακό παιχνίδι και διατηρεί ρυθμιστικό ρόλο.
Απειλές και δηλώσεις περί αποφασιστιότητας της Άγκυρας να λαμβάνει και να εφαρμόζει αποφάσεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εναντίν των ΗΠΑ, με αιχμή την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400΄από την Άγκυρα.
Ο Ρ. Ερντογάν όργωσε την Τουρκία και εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σήκωσε όλο το βάρος της μάχης των δημοτικών εκλογών και ως εκ τούτου επωμίζεται τόσο τη νίκη όσο και τα όποια γκρίζα σημεία της.
Αγκάθι η οικονομία
Αυτό για το οποίο ο Ερντογάν επιχείρησε να μην μιλήσει καθόλου, τουλάχιστον επί της ουσίας, κατά την προεκλογική περίοδο ήταν η οικονομία. Ο τομέας που αποτελούσε και την μεγαλύτερη απειλή εναντίον του, καθώς η λίρα συνεχίζει να βρίσκεται σε περιδείνιση, ο πληθωρισμός είναι σταθερά στο 20%, η ανεργία καλπάζει και το οικονομικό θαύμα, που δήθεν έχτιζε ο Τούρκος πρόεδρος από το 2002 αποδεικνύεται σε μία φούσκα, που ούτε οι απειλές του σουλτάνου στους τραπεζίτες δεν μπορούν να προστατεύσουν.
Αιματηρά επεισόδια
Όπως προαναφέραμε και αυτές οι εκλογές σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια και τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, από ταραχές ενόπλων στη Μαλάτεια, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Σανλιούρφα, τα Άδανα αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Επεισόδια τα οποία δικαιολόγησαν ισχυρή αστυνομική παρουσία στην εξέλιξη της διαδικασίας αλλά και της καταμέτρησης.
Σύνδεση CHP με τους γκιουλενιστές
Αξίζει να σημειωθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει το CHP και τους ψηφοφόρους του με τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρ. Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu να σημειώνει ότι οι γκιουλενιστές ψήφισαν τους υποψήφιους του CHP.
Ερντογάν: Κερδίσαμε με διαφορά
Ο Ρ. Ερντογάν σε δηλώσεις του όταν το αποτέλεσμα έγινε ξεκάθαρο ανέφερε ότι οι συδυασμοί του κόμματος του κέρδισαν με διαφορά για να προσθέσει ότι υπήρξαν δήμοι που κερδήθηκαν και δήμοι που χάθηκαν, αυτή είναι η κρίση του έθνους μας και θα πρέπει να γίνει σεβαστή.
Τι μέλλει γενέσθαι
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η αντίδραση του «Σουλτάνου» στα αποτελέσματα και όσον αφορά την πολιτική του απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία εάν θα λειτουργήσουν κατευναστικά ή εάν ο Ρ. Ερντογάν θα επιλέξει να εντείνει την προκλητικότητα δημιουργώντας ακόμα και τις συνθήκες για ένα «ατύχημα».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου