Κλιμακώνεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ γύρω από την υπόθεση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που τελεί σε κατ" οίκον περιορισμό στην Τουρκία παρά το αίτημα της Ουάσιγκτον να αφεθεί ελεύθερος. Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της Τουρκίας  Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέβη άκαρπη.
Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ ασέβεια προς την Τουρκία και δήλωσε ότι έδωσε εντολή για απάντηση της χώρας του με το ίδιο νόμισμα.
Μήνυμα Ερντογάν προς Τραμπ
«Κάναμε υπομονή μέχρι χθες το βράδυ. Τώρα έδωσα εντολή να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν στην Τουρκία, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών»,  υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.  Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ δεν αρμόζει σε στρατηγικό εταίρο ενώ σχολίασε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να ξεφύγει από αυτό το παιχνίδι. Μάλιστα γνωρίζω καλά ποιοι το έστησαν», είπε.
Τώρα τα μάτια είναι στραμμένα στις εξελίξεις της συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ σε όλα τα θέματα αλλά και στη Συρία, όπου πρόσφατα στην περιοχή του Μαμπίτζ έχουν ξεκινήσει κοινές περιπολίες με στόχο τη σταδιακή απόσυρση της μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής ΥΡG, η οποία έχει λάβει τη στήριξη της Ουάσιγκτον. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο σημείο προστριβής μεταξύ των δύο συμμάχων.
ΠηγήDeutsche Welle