Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Γαλλοβρετανικός «πόλεμος» ψαράδων για τα χτένια


PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

Στα ύψη είναι το θερμόμετρο μεταξύ Βρετανών και Γάλλων ψαράδων στη Μάγχη, ύστερα από «ναυμαχία» που έλαβε χώρα με «μήλον της έριδος» τα...χτένια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBCη σύγκρουση έλαβε χώρα περίπου 22 χλμ στα ανοιχτά της Νορμανδίας, με τους Γάλλους αλιείς να υβρίζουν τους Βρετανούς και να τους πετούν πέτρες και καπνογόνα. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, τα βρετανικά σκάφη μπορούν να ψαρεύουν νόμιμα στην περιοχή, αλλά η παρουσία τους έχει εξοργίσει τους Γάλλους, που τους κατηγορούν ότι «ξεκληρίζουν» τους πληθυσμούς των χτενιών. Από πλευράς τους οι Βρετανοί ζητούν από την κυβέρνηση να τους προστατέψει, ενώ οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για την απώλεια ενός «βασικού πόρου».
Τριάντα πέντε σκάφη συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε διαμαρτυρία κατά της βρετανικής «λεηλασίας».
«Οι Γάλλοι ήρθαν σε επαφή με τους Βρετανούς για να τους εμποδίσουν, και συγκρούστηκαν» είπε ο Ντιμίτρι Ρόγκοφ, πρόεδρος των αλιέων στη Νορμανδία. «Φαίνεται ότι πετάχτηκαν και πέτρες, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί».


Κάποια σκάφη υπέστησαν ζημιές, και σε τρία άνοιξαν τρύπες, όπως φάνηκε σε εικόνες από το France 3 Normandie. Οι Βρετανοί αποχώρησαν, καθώς υστερούσαν κατά πολύ αριθμητικά (5 σκάφη απέναντι σε 35). Δύο εκ των βρετανικών σκαφών επέστρεψαν με ζημιές στα παράθυρα, ενώ σε βίντεο από τα γαλλικά ΜΜΕ φαίνεται ένα σκωτσέζικο να συγκρούεται με κοντινά πλοία.
Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν εντάσεις εδώ και 15 χρόνια, αλλά τα τελευταία πέντε υπήρχε συμφωνία, βάσει της οποίας τα μεγαλύτερα βρετανικά σκάφη έμεναν μακριά από την περιοχή, με αντάλλαγμα περισσότερα δικαιώματα αλιείας. Τα βρετανικά μπορούν να αλιεύουν χτένια όλο τον χρόνο, αλλά ο γαλλικός νόμος περιορίζει τη σεζόν στο διάστημα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 15ης Μαΐου. Τη συμφωνία αυτήν απέρριψαν φέτος οι Γάλλοι.

PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS
Τα χτένια είναι εμβληματικό προϊόν για τη Νορμανδία.

«Για τους Βρετανούς είναι ανοιχτό μπαρ- ψαρεύουν όταν θέλουν, όπου θέλουν, όσο θέλουν. Δεν θέλουμε να τους εμποδίσουμε, αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να τα μοιραστούμε. Τα χτένια είναι εμβληματικό προϊόν για τη Νορμανδία» είπε ο Ρόγκοφ.
Ο Μάικ Παρκ, επικεφαλής της Scottish White Fish Producers Association, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «καθαρή πειρατεία».  
Πηγή: Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου