Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ρώσοι κατάσκοποι επιχείρησαν υποκλοπές κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου


 Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2018



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. (Φωτογραφία: AP/Lefteris Pitarakis)
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ρώσοι κατάσκοποι, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις Αρχές των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, προσπαθούσαν επί χρόνια να υποκλέψουν την ιδιωτική αλληλογραφία μερικών από τους κορυφαίους Ορθόδοξους Χριστιανούς ηγέτες, αναφέρει το «Associated Press» που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα, εν μέσω της διαμάχης ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Ανάμεσα στους στόχους των κατασκόπων ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον κορυφαίο ηγέτη της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «AP».
O Πατριάρχης με έδρα την Κωνσταντινούπολη εξετάζει εάν θα δεχθεί την επιθυμία της Ουκρανίας να διακόψει τους δεσμούς της Εκκλησίας της με την Ρωσία, η οποία τροφοδοτείται από την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Το «AP» ανέκτησε τα αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας από 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που παρείχε η «Secureworks», θυγατρική της «Dell Technologies».
Το «AP» εξέταζε επί μήνες τα στοιχεία, αποκαλύπτοντας πως μία ομάδα Ρώσων χάκερς, γνωστή με το όνομα «Fancy Bear» επιχείρησε να παραβιάσει τα emails Δημοκρατικών, υπαλλήλων στις μυστικές υπηρεσίες, εταιρειών που σχετίζονται με την Αμυνα των ΗΠΑ, διεθνών δημοσιογράφων ακόμα και των συζύγων Αμερικανών στρατιωτικών.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα να παραχωρεί τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας», την πλήρη, δηλαδή εκκλησιαστική ανεξαρτησία, την οποία επιδιώκουν οι Ουκρανοί. Εάν αυτό συμβεί θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον διαχωρισμό του μεγαλύτερου δόγματος της Ανατολικής Ορθοδοξίας, ενώ θα πλήξει και σημαντικά την εξουσία και το πρεστίζ του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο θεωρεί τον εαυτό του ως τον κορυφαίο εκφραστή του παγκόσμιας Ορθόδοξης Κοινότητας.

Ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιον και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόφιλος. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Η Ουκρανία προς το παρόν ασκεί ισχυρό λόμπινγκ για τον θρησκευτικό της διαχωρισμό από τη Ρωσία και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, σημειώνει το «AP».
«Εάν κάτι τέτοιο συμβεί στα πρόθυρα της χώρας τους, θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα στη διεκδίκηση του διεθνικού ρόλου» που επιχειρεί να παίξει η Ρωσία, ανέφερε ο Βασίλειος Μακρίδης (Vasilios Makrides), ειδικός επί του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης, στη Γερμανία. «Είναι κάτι που δεν πιστεύω πως θα δεχθούν», πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο επιχειρεί να βοηθήσει τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και «όσα περισσότερα γνωρίζουν, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς», είπε ο κ. Μακρίδης.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία για τις υποκλοπές και αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα του «AP». Ρώσοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν προηγούμενες διαψεύσεις προς το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, κατά τις οποίες αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την «Fancy Bear».
Σύμφωνα με το «AP», o Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ταξίδεψε τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη επιχειρώντας να πείσει τον Πατριάρχη να συμφωνήσει στον διαχωρισμό, τον οποίο περιέγραψε ως «ζήτημα ανεξαρτησίας και εθνικής μας ασφάλειας». Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος αναμένεται να ταξιδέψει στην Τουρκία αργότερα μέσα στην εβδομάδα με σκοπό να αποτρέψει τον διαχωρισμό.

Η Πανσέληνος πάνω από τους χρυσούς τρούλους του Ορθόδοξου Μοναστηρίου των Σπηλαίων της Ουκρανίας.
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ο εκπρόσωπος του Κυρίλλου στο εξωτερικό, Χιλάριον Αλφέγιεφ (Hilarion Alfeyev), έχει προειδοποιήσει πως τυχόν παραχώρηση αυτοκεφαλίας μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο σχίσμα της Χριστιανοσύνης, έπειτα από εκείνο του 1054, όταν διαχωρίστηκαν οι Καθολικοί με τους Ορθόδοξους.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο εκπρόσωπος του οποίου μίλησε δια τηλεφώνου στο «AP». «Δεν θέλω να αποτελέσω μέρος αυτής της ιστορίας», ανέφερε λιτά ο Νίκος-Γεώργιος Παπαχρήστου (Nikos-Giorgos Papachristou).
Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι μίλησαν στο «AP» για τις υποκλοπές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, λέγοντας πως παρά το γεγονός πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 78 ετών, δεν διατηρεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχουν γίνει διάφορες απόπειρες υποκλοπής των emails των συνεργατών του, οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς στο Gmail.
Ανάμεσά τους είναι ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς, από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης και ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, γράφει το «AP», προσθέτοντας πως όλοι τους είναι αναμεμειγμένοι στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας, ενώ κανείς τους δεν απάντησε στο αίτημα του πρακτορείου για κάποιο σχόλιο.
Πηγή: Associated Press, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου