Η χρεοκοπία του τουρκικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Turk Telekom υπό το βάρος των δανείων της αποτελεί καθοριστικό χτύπημα για τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, φέρνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης ένα βήμα πιο κοντά.
Η Turk Telekom δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται σε 4,75 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την τελική έγκριση για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Η σημαντικότερη αιτία

Η σημαντικότερη αιτία για τη χρεοκοπία της Turk Telekom είναι ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Δεδομένου ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά τον τελευταίο καιρό, έχοντας υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 40%, τα προβλήματα της εταιρείας γιγαντώθηκαν.
Αναμένεται μάλιστα την ίδια τύχη να έχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη γειτονική χώρα, με τον κατασκευαστικό τομέα να κινδυνεύει περισσότερο λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων του τα τελευταία χρόνια.
Η Turk Telekom, εκτός από την Τουρκία, δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.