Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018

Υπάρχει νερό στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

 Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2018
Η πρώτη προσσελήνωση το 1969 δεν επέτρεψε στον εικονιζόμενο Μπαζ Ολντριν να επισκεφθεί τη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
23s11astrΣαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού με τη μορφή πάγου στην επιφάνεια της Σελήνης διαθέτουν οι επιστήμονες. Ο πάγος εντοπίστηκε τόσο στον νότιο όσο και στον βόρειο πόλο του φυσικού δορυφόρου μας και, όπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι αρχαίος.
Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν με τη βοήθεια του διαστημικού οχήματος της Ινδίας «Τσαντραραγιάν 1», που εξερεύνησε τη Σελήνη την περίοδο 2008-2009. Λεπτομέρειες για την εργασία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Ρroceedings of the National Academy of Sciences.
Η κατανομή του πάγου είναι ανομοιόμορφη. Στον σεληνιακό νότιο πόλο η μεγαλύτερη ποσότητα πάγου είναι συγκεντρωμένη σε κρατήρες. Στον βόρειο πόλο το νερό-πάγος είναι σπανιότερο και πιο απλωμένο.
Το όργανο χαρτογράφησης της ορυκτολογίας της Σελήνης, που βρίσκεται στο ινδικό διαστημικό σκάφος, αναγνώρισε τρεις μεμονωμένες μορφές του νερού-πάγου στη σεληνιακή επιφάνεια και «αιχμαλώτισε» τις διαθλαστικές ικανότητες που προβλέπονται για τον πάγο, αλλά κατάφερε και να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα μόριά του απορροφούν το υπέρυθρο φως. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσε να ξεχωρίσει το νερό σε υγρή μορφή, σε ατμό και σε πάγο.
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Σελήνης μπορούν να φθάσουν ακόμα και τους 100 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση του επιφανειακού πάγου. Ωστόσο, επειδή το φεγγάρι έχει κλίση περίπου 1,54 μοίρες στον άξονά του, υπάρχουν σημεία στους σεληνιακούς πόλους που δεν τα βλέπει ποτέ το φως της ημέρας. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι μονίμως σκιεροί κρατήρες στους δύο πόλους της Σελήνης έχουν θερμοκρασία που προσεγγίζει τους -157 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η συνθήκη θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον όπου το νερό και ο πάγος θα παρέμεναν σταθερά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζουν και προηγούμενες μη άμεσες ανιχνεύσεις επιφανειακού πάγου στον νότιο πόλο του φεγγαριού. Ωστόσο, τα παλαιότερα συμπεράσματα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και από άλλα φαινόμενα, όπως είναι το ασύνηθες ανακλαστικό σεληνιακό έδαφος.
Αν τελικά υπάρχει αρκετό στρώμα πάγου στη σεληνιακή επιφάνεια, ακόμα και αν δεν έχει πάχος μεγαλύτερο από μερικά χιλιοστά, το νερό μπορεί να είναι προσβάσιμο ως πόρος για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόσιμο νερό για τους «ενοίκους» μιας σεληνιακής βάσης ή ακόμα θα μπορούσε να διασπασθεί σε υδρογόνο και οξυγόνο και να γίνει καύσιμο για τους πυραύλους. Το οξυγόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αναπνοή των αστροναυτών.
Επιφανειακοί πάγοι έχουν βρεθεί και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματός μας, όπως είναι ο βόρειος πόλος του πλανήτη Ερμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου