Σε ρυθμούς «3ης Σεπτέμβρη» το ΠΑΣΟΚ | tanea.grΤο τι σημαίνουν σήμερα οι αρχές και αξίες του ΠΑΣΟΚ, 44 χρόνια μετά την 3η Σεπτέμβρη του 1974, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου το ίδρυσε, αναλύονται σε ενημερωτικό σημείωμα για την επέτειο του φετινού εορτασμού.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που ένωσε τους Έλληνες, έφερε την αξιοπρέπεια στη ζωή των μη προνομιούχων, κατοχύρωσε και διεύρυνε τους δημοκρατικούς θεσμούς, αγωνίστηκε για την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
«Οι αρχές μας, οι αξίες μας, όπως τις περιέγραψε η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη με το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Απελευθέρωση, συσπείρωσαν και ένωσαν τους πολίτες. Σήμερα, 44 χρόνια μετά, αυτές οι αρχές και αξίες, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρες… Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, εξελισσόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις τού σήμερα και τού αύριο του λαού μας» τονίζεται στο σημείωμα.
Σχετικά με τη φετινή εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνεται ότι αποσκοπεί στο να περιγράψει το περιεχόμενο που έχει ο πατριωτισμός σήμερα, σε μία εποχή που η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή της. «Στο πώς η Δημοκρατία μας θα οχυρωθεί απέναντι στα πανίσχυρα συμφέροντα, στο πώς θα ενισχυθούν οι θεσμοί, η διάκριση των εξουσιών, πώς θα εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του δημόσιου βίου. Και πώς θα δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίκτυο αλληλεγγύης και στήριξης, αποκαθιστώντας την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή, θέτοντας ως κύριο στόχο τη μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων» επισημαίνεται.
«Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ μία νέα πορεία με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά! Προϋπόθεση για να κάνουμε τους στόχους μας πράξη είναι η Εθνική και Κοινωνική Αφύπνιση. Η Εθνική Συνεννόηση και η κοινή προσπάθεια για μία Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση, με προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης. Κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές και στον διχασμό και στην πόλωση που προωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Είναι ώρα να φέρουμε και πάλι στην πρώτη γραμμή τους στόχους για Εθνική Συμφιλίωση. Την τόλμη για τις μεγάλες τομές και ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να γυρίσει και πάλι η ελπίδα στον λαό μας» προστίθεται στο σημείωμα.
Επίσης, καθίσταται σαφές, με έμφαση, ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο βασικός κορμός της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Πρωταγωνιστεί και σήμερα στη γέννηση του καινούργιου. Αγωνιζόμαστε μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, όλοι μαζί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι ανανεωτικοί της αριστεράς, οι εκφραστές του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Εκεί συνθέτουμε όλοι μαζί τις απόψεις μας, ενοποιούμε και ενισχύουμε τη δράση μας. Συγκροτούμε όλοι μαζί τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, που πρωταγωνιστεί ξανά και εγγυάται την Προοδευτική Διακυβέρνηση που χρειάζεται η Ελλάδα. Αυτή είναι η σταθερή απόφαση και προτεραιότητά μας».
Για το 2019, οπότε συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, συγκροτείται επιτροπή με επικεφαλής το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα, προκειμένου να καθορίσει και οργανώσει το πλαίσιο των εκδηλώσεων σε πανελλήνιο επίπεδο.
ΤΑ ΝΕΑ