Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον νυν γραμματέα Πάνο Ρήγα για την συμβολή του , το ήθος και την ανιδιοτέλεια που επέδειξε όπως είπε, τονίζοντας ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός.
Τον Σκουρλέτη πρότεινε για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας | tanea.grΤόνισε πως «τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολογώντας την απόφασή του για την επιλογή Σκουρλέτη ως επόμενο γραμματέα του κόμματος.
Η συνεδρίαση του ΚΕ θα έχει ως θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ  στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια».
«Η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει ξανά τις τύχες της στα χέρια των ανθρώπων της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή που έγινε το 2015 δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε», είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού μας που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας».
Υπογράμμισε ότι «δεν ήταν άλμα στο κενό», αλλά δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως είπε:
– Απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής.
– Εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης.
«Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το 2015.
Σημείωσε ότι, όμως η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δεν φυλαγόταν από την ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα. «Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε την ευθύνη και την εντολή για μάχη, την οποία «δεν τη δώσαμε στο πλάι του λαού, αλλά με το λαό οργανικό κομμάτι αυτής».
«Η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι «το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι.
«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.
«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης». Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.
«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.
Επισήμανε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε». Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά, δε λείπουν οι εντάσεις και πως και σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Για το λόγο αυτό, επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», τόνισε.
Σχολίασε ότι «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη». «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο και θα φανεί», τονίζοντας ότι «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».
Έφερε ως παράδειγμα αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακούστηκε από σημαίνον στέλεχός της «η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής» και ότι μετά από τις κινήσεις της κυβέρνησης που επέφερε την επιστροφή τους, οι «οπαδοί τον παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».
Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της και στο «Μακεδονικό».
Δριμεία κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι «όντως, για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία», καθώς «ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια».
Είπε ότι και σήμερα «υπόσχονται ακόμα χειρότερα» και ότι «παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά». Απόψεις που, όπως σχολίασε, γυρνάνε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που «δεν μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα».
Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν δίστασε να αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το 2019 δεν θα είναι μόνο η χρονιά της μεγάλης κοινωνικής μάχης για την στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους, αλλά και η χρονιά μεγάλων πολιτικών μαχών: «Των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ανοιχτά, λαϊκά ψηφοδέλτια. Με το κόμμα σε διάταξη αγώνα».
Στόχος, «να αναδείξουμε προσωπικότητες και συλλογικότητες που θα μοιράζονται την αγωνία μας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να εμπεδωθούν οι μεγάλες αλλαγές».
Επίσης, είπε, θα είναι η χρονιά των Ευρωεκλογών, «που θα την δώσουμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν αποδέχονται το μονόδρομο της λιτότητας, του ρατσισμού και του δημοκρατικού ελλείμματος».
TA NEA