Εφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης, αδερφός της Μελίνας Μερκούρη.
Ο Σπύρος Μερκούρης, άφησε την τελευταία του πνοή, την Παρασκευή στο νοσοκομείο Νίμιτς, όπου και μεταφέρθηκε έπειτα από αδιαθεσία. Η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από μία πολιτική οικογένεια. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.
Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.
Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού Εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην ενιαία πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.
Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ποτέ την Κυριακή” κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες “Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, “Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και γύρισε σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο και ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».


Σημείωση της ιστοσελίδας μας:
Πριν μερικά χρόνια, είχαμε δείπνο στη Βοστώνη με τον αείμνηστο πλέον Σπύρο Μερκούρη (Θέμης Καρατζάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων τότε, Σπύρος Μερκούρης, Tim Kildaff από το Boston Marathon Committee, Βασίλης Καυκάς Πρόεδρος Ομοσπονδίας).
Το δείπνο έγινε στο Legal Seafood στη Βοστώνη και η χαρά του Μερκούρη ήταν μεγάλη που είχε μπροστά του ένα μεγάλο αστακό και είχε φορέσει την “ποδιά” που προσφέρει το κατάστημα για να μην λερωθεί.
Θέμα της συζήτησης ήταν να έρθει η Συλλογή Μερκούρη στη Βοστώνη. Όλα πήγαν καλά μέχρι την ώρα που ήταν το πόσο θα κόστιζε η μεταφορά, που θα γινόταν και διάφορα άλλα.
Τελικά και παρά τις προσπάθειες η Συλλογή ποτέ δεν ήρθε γιατί κώλυσε στο υψηλό κόστος που ζήτησε ο Μερκούρης. 
 Αυτά για την ιστορία.