Στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης για την ορκωμοσία τους, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Από τους συνολικά 19 υπουργού επτά ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο και οι υπόλοιποι με πολιτικό όρκο.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης, Κλήμη, οι: Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Σταύρος Αραχωβίτης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός Εσωτερικών, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,  ο Μάρκος Μπόλαρης ως υφυπουργός Εξωτερικών, η Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο Αλέξανδρος Χαρίτσης ως υπουργός Εσωτερικών, η Όλγα Γεροβασίλη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχαήλ Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μυρσίνη Ζορμπά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αστέριος Πιτσιόρλας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Ρήγας ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Αικατερίνη Νοτοπούλου ως υφυπουργός Εσωτερικών, ο Ευστάθιος Γιαννακίδης ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Ελευθέριος Κρέτσος ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και ο Γεώργιος Δημαράς ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από τις πρώτες που κατέφθασαν ήταν η 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Στις πρώτες δηλώσεις της η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι είναι «μεγάλη πρόκληση το θέμα της ασφάλειας, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η ασφάλεια των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας».

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση. Η πρόκληση είναι μεγάλη».
«Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η διαστημική βιομηχανία θα γίνει πράξη», δήλωσε ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, κατά την άφιξή του μαζί με την σύζυγό του και την κόρη του.
TA NEA