Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Απεβίωσε ο Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής ιδρυτής της «Krinos Foods»


Κυριακή, 26 Αυγούστου, 2018


Ο αείμνηστος Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής.
Απεβίωσε στην Αθήνα, όπου έζησε για σειρά ετών, ο Ιωάννης -Γιάννης- Μοσκαχλαϊδής (John Moscahlaidis), ιδρυτής της «Krinos Foods», της «μεγαλύτερης εταιρίας εισαγωγών και διανομής ελληνικών τροφίμων στη Βόρεια Αμερική».
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η οικογένειά του, ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής είχε γεννηθεί στην μικρή πόλη της Αμφισσας. Μετά το λύκειο σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας μέχρι που κατετάγη στον στρατό για να πολεμήσει στο Εμφύλιο Πόλεμο.
Ως υπολοχαγός πέρασε 4 χρόνια (1946-1950) μαχόμενος τους κομμουνιστές αντάρτες στα ελληνικά βουνά και έγινε ένας από τους πιο παρασημοφορημένους Ελληνες αξιωματικούς της εποχής του.
Τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας, την ύψιστη ελληνική διάκριση για πράξεις ανδρείας και διακεκριμένης ηγεσίας στο πεδίο της μάχης, ενώ έλαβε πολλά ακόμη μετάλλια.
Εως το 1950 οι πόλεμοι είχαν καταστρέψει την Ελλάδα τελείως αναγκάζοντας πολλούς Ελληνες να φύγουν και να αναζητήσουν καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Η οικογένεια του Γιάννη Μοσκαχλαϊδή ήταν στις επιχειρήσεις με ελιές για πολλές γενιές και αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερους παραγωγούς ελιάς και εξαγωγείς τότε. Για περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς, ο ίδιος εστάλη στις ΗΠΑ να προσπαθήσει να πουλήσει τις ελιές της οικογένειας σε μία νέα αγορά.
Στις αρχές του ’50 ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής ξεκίνησε μία μικρή επιχείρηση στη Νέα Υόρκη με την ονομασία ARISTA OLIVE Co Inc. Παράλληλα, γράφτηκε και αποφοίτησε από την Σχολή για Επιχειρήσεις του New York University.
Ανέπτυξε την αγορά και σύντομα άρχισε να εισάγει προϊόντα όπως ελαιόλαδο και τυριά. Το ελαιόλαδο, που είχε την μάρκα «KRINOS» συνάντησε μεγάλη επιτυχία.
Οταν τα μικρά του φορτηγά παρέδιδαν στα ελληνικά καταστήματα στην Αστόρια, οι καταστηματάρχες πάντα ανήγγειλαν την παράδοση λέγοντας «Εφτασε το KRINOS!».
Το 1958 ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής αγόρασε ένα κτίριο στην Tribeca στο Μανχάταν και μετέφερε την Arista στο πρώτο της πραγματικό γραφείο. Το 1960 αγόρασε το κτίριο δίπλα διπλασιάζοντας έτσι τον αποθηκευτικό χώρο.
Το 1965 επεκτάθηκε στον Καναδά νοικιάζοντας μία αποθήκη στο Μόντρεαλ.
Μερικά χρόνια αργότερα νοίκιασε ένα κτίριο στο Τορόντο επίσης. Αργότερα, την ίδια χρονιά εξαγόρασε μία ανταγωνίστρια εταιρία την Salona Importing Company.
Οι δουλειές συνέχισαν να αναπτύσσονται και το 1971 αγόρασε την δική του αποθήκη στο Μόντρεαλ.
Μέχρι το 1973, ο κόσμος γνώριζε την ονομασία «Krinos» και ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής άλλαξε την ονομασία των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Καναδά σε KRINOS FOODS Inc. και KRINOS FOODS CANADA Ltd. αντίστοιχα.
Το 1974 εξαγόρασε μία ακόμη ανταγωνίστρια, την George E. Athens Co., περισσότερη γνωστή από το Big Alpha.
To 1977 η Krinos Foods Canada μεταφέρθηκε στη νέα της ιδιόκτητη αποθήκη στο Τορόντο.
Στο μεταξύ η Krinos στις ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται στη Νέα Υόρκη και ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής αγόρασε ένα μεγαλύτερο κτίριο στην Tribeca, όπου μετέφερε την επιχειρηματική του βάση.
Στα τέλη του ’70 εξαγόρασε μερίδιο που του έδινε τον έλεγχο στην Athens Pastries & Frozen Foods Inc., παρασκευάστρια φύλλου και προϊόντων με βάση τη ζύμη στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Σύντομα μετά η Athens εξαγόρασε την μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, την Apollo Foods, με έδρα τη Νέα Ιερσέη, από την Pillsbury Foods.
Ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής συγχώνευσε τις επιχειρήσεις στην εγκατάσταση του Κλίβελαντ και προχώρησε σε μεγάλη επέκταση. Η Athens Foods Inc. που προέκυψε κατέστη η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φύλλου στον κόσμο.
Το 1981 έχτισε νέα εγκατάσταση αποθήκευσης και παρασκευής στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης. Η εγκατάσταση κέρδισε βραβείο και αναγνωρίστηκε ως το «Best Industrial Design Building of the Year» για την πόλη της Νέας Υόρκης.
Τέλος, το 1986, ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής εξαγόρασε την μεγαλύτερη ανταγωνίστριά του, την Standard Importing Company σε ΗΠΑ και SICO Foods στον Καναδά.
Οι οντότητες αυτές σε συνδυασμό καθιέρωσαν την Krinos ως την μεγαλύτερη εταιρία εισαγωγής και διανομής ελληνικών τροφίμων στη Βόρεια Αμερική.
Κάποιο διάστημα έπειτα ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής αποσύρθηκε. Στις αρχές του 2000 μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα μόνιμα, ώστε να είναι με την οικογένειά του, ειδικά τα 4 εγγόνια του.
Στα προσωπικά του ενδιαφέροντα ήταν η όπερα, η ιστορία και η πολιτική. Διάβαζε πάρα πολύ και αγαπούσε τα ταξίδια.
Υπήρξε επίσης ιδιαίτερα ενεργός στην φιλανθρωπία και δημιούργησε το δικό του Ιδρυμα αφιερωμένο στο να υποστηρίζει τους Ελληνες στις ΗΠΑ.
Ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής ήταν στο Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας και για χρόνια υποστηρικτής της Εκκλησίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα.
Ακόμη ήταν στο Συμβούλιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ένας εκ των μεγαλύτερων χορηγών της. Επιπρόσθετα υποστήριζε το Ronald McDonald House, ειδικά για Ελληνόπουλα χτυπημένα από τον καρκίνο.
Υπήρξε σημαντικός ευεργέτης των Φίλων της Νεμέας και έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκατάσταση του Ναού του Δία στη Νεμέα στην Ελλάδα.
Παρείχε δεκάδες υποτροφίες σε υποσχόμενους σπουδαστές και ήταν δωρητής σε πολλές ακόμη φιλανθρωπίες.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου