Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέτρεψε εκ νέου τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραιτηθεί

 Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2018

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανάβει κερί στην εκκλησία της Κοιμήσεως. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
ΒΟΣΤΩΝΗ.- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 προέτρεψε ευσχημόνως τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο να υποβάλλει οικειοθελώς την παραίτηση του. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση. Η προηγούμενη φορά ήταν στο τέλος του Μαΐου όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 31 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε επίσημα εν Συνόδω στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο τα εξής: «Αγιε Αμερικής έχετε κάνει μία αξιόλογη ποιμαντορία τόσα χρόνια και τώρα κινδυνεύετε στα τέλη της Αρχιεπισκοπίας σας να εκθέσετε τον εαυτό σας. Σας καλώ να αναλογιστείτε αν όχι την προσωπική σας υστεροφημία και αξιοπρέπεια, να σκεφθείτε το κύρος της Εκκλησίας, στο πνεύμα και αυτών που σας είπα και στην προηγούμενη συνεδρία της Συνόδου και να πράξετε ανάλογα», υπενθυμίζοντας του την πρόταση να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτηση του.
Στη συνεδρίαση της Συνόδου αναγνώσθηκαν οι εκθέσεις για την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση τόσο στη Βοστώνη αρχές Ιουλίου τόσο του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτριου, όσο και των ιεραρχών της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας, Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην έκθεση του δεν αναφέρθηκε σε κανένα πρόβλημα, παρά φέρεται να είπε ότι ήταν μία από τις καλύτερες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις.
Από την άλλη μεριά η έκθεση της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου ήταν καταπέλτης και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε η έκφραση πως «διαπιστώθηκαν καταχρήσεις», και ακόμα η έκθεση υποστηρίζει ότι ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής κ. Τζέρι Δημητρίου δωροδοκούσε κάποιους υπαλλήλους για να μην μιλούν.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ταμείο συντάξεων του ιερού κλήρου έχει έλλειμμα $53.0 εκατομμύρια δολάρια.
Σε πολλά σημεία η έκθεση της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας ανέφερε ότι «παρά τα όσα υποστηρίζει ο Σεβασμιότατος Αμερικής, εμείς διαπιστώσαμε το αντίθετο». Έγινε επίσης αναφορά στη λήψη του Τραπεζικού δανείου βάζοντας υποθήκευση τα κτίρια των γραφείων της Αρχιεπισκοπής.
Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος επίσης είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν τους άφησε να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών.
Ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος είπε ακόμα πως υπάρχει πλέον θέμα αυτοκεφαλίας και μάλιστα ακόμα και αρχιερείς μου το είπαν, όπως ο Βοστώνης Μεθόδιος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε λέγοντας πως ο Βοστώνης σας είπε για Αυτονομία, δεν σας είπε για Αυτοκεφαλία. Μέλη της Ιεράς Συνόδου ρώτησαν δηλαδή η Αυτονομία συζητείται, δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι και τα δύο εκτός συζητήσεως;
Επίσης έγινε αναφορά στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» οι Μητροπολίτες Ατλάντας κ. Αλέξιος και Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος.
Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε αντίγραφο της Εκθέσεως της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας για προσωπική του χρήση όπως είπε.
Επίσης μίλησαν και άλλοι ιεράρχες όπως συγκεκριμένα ο Ρόδου κ. Κύριλλος, αλλά και εξ Αμερικής ο Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος ο οποίος φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι «Παναγιότατε η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής δεν λειτουργεί, δεν ξέρει τίποτε. Συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, εμάς μας ενημερώνουν αυτό που έχει αποφασίσει ήδη η Εκτελεστική Επιτροπή» ενώ διερωτήθηκε «πού είναι το Συνοδικό Σύστημα και τώρα ζητούν ευθύνες από την Επαρχιακή Σύνοδο;»
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ανάμεσα σε άλλους συνοδικούς ιεράρχες,  φέρεται να είπε εν Συνόδω πως ο Αρχιεπίσκοπος  κ. Δημήτριος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, ότι η έκθεση του για την Κληρικολαϊκή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ του υπεδείχθη να υπακούσει στην προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη και να υποβάλλει την παραίτηση του. Εν τω μεταξύ ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μέχρι την Τετάρτη 29 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί οικειοθελώς.
Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και μάλιστα δύο φορές και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή του και να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Η τωρινή Σύνοδος θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα συνεδριάσει υπό την νέα της σύνθεση στις αρχές Οκτωβρίου.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου