Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Η Maersk στέλνει το πρώτο πλοίο με κοντέινερ στον Αρκτικό Κύκλο

22s10maersk
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Παρασκευή, 24 Αυγούστου, 2018
Η δανική Maersk Line είναι έτοιμη να στείλει το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον Αρκτικό Κύκλο, κατά μήκος των βορείων ακτών της Ρωσίας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ιστορία. Αν ανοίξει αυτή η διαδρομή, τα πλοία θα μετακινούνται από και προς την Ασία και την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ. Η Maersk Line είναι η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο ναυτιλιακή εταιρεία που διαθέτει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, πολλοί παγετώνες έχουν λιώσει στον Αρκτικό Κύκλο και αυτό εκτιμάται ότι διευκολύνει τον διάπλου.
Το «Venta Maersk» ζυγίζει 42.000 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 3.600 εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με τον Independent. Το πλοίο που μεταφέρει κυρίως κατεψυγμένα ψάρια, θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ εντός της εβδομάδας. Μετά, θα πλεύσει μέσω της Βόρειας Θάλασσας, θα περάσει τον Βερίγγειο Πορθμό μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας και θα κατευθυνθεί προς τον τερματικό σταθμό στην Αγία Πετρούπολη, παραπλέοντας τις βόρειες ρωσικές ακτές.
Στη συγκεκριμένη διαδρομή παρατηρείται μεγάλη κίνηση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεταφοράς φορτίων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα δεξαμενόπλοια κάνουν συχνά το δρομολόγιο μέσω Αρκτικού Κύκλου και τώρα, με την τήξη των πάγων και την άνοδο της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου το φετινό καλοκαίρι, ενδεχομένως το ταξίδι να είναι ευκολότερο. Ο διάπλους της Βόρειας Θάλασσας αρχίζει από τον Βερίγγειο Πορθμό μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία. Η διαδρομή μέσω Βόρειας Θάλασσας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέσω Διώρυγας του Σουέζ, μειώνει κατά πολύ τον χρόνο του ταξιδιού κατά μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με τον τελικό προορισμό.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Τimes, το ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο είναι πολύ πιο δαπανηρό, επειδή απαιτεί την παρουσία παγοθραυστικών. Συν τοις άλλοις, τον συγκεκριμένο διάπλου μπορούν να τον κάνουν μικρότερα πλοία εν συγκρίσει με όσα κινούνται στο Σουέζ. Πάντως, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Maersk, «πρόκειται για δοκιμαστικό ταξίδι, το οποίο θα μας παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για το αν είναι εφικτό να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδρομή για εμπορικούς λόγους». Επιπλέον, η ναυτιλιακή πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή η Βόρεια Θάλασσα δεν συνιστά βιώσιμη εναλλακτική στο υφιστάμενο δίκτυό μας, το οποίο διαμορφώνεται με κριτήριο τη ζήτηση των πελατών, τα μοντέλα των εμπορικών συναλλαγών και τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε κάθε χώρα». Ο δανικός όμιλος δεν θέλησε να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στο παρθενικό ταξίδι του «Venta Maersk» στη Βόρεια Θάλασσα. Κι αυτό γιατί δεν ήθελε να δημιουργηθεί σύγχυση στους πελάτες. Τα καινούργια πλοία της, τα οποία κινούνται σε περιοχές με παγόβουνα, βρίσκονται στη Βαλτική. Πριν από μία πενταετία, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Maersk Line είχε επισημάνει στους FT ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμη η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας. Βεβαίως, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για χώρες όπως η Ρωσία. Τον Ιούλιο, η ρωσική Novatek έστειλε το πρώτο στην ιστορία φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου με ειδικό τάνκερ μέσω Βόρειας Θάλασσας στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου