Τα τρακτέρ τους «ζεσταίνουν» οι αγρότες ενόψει της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι δε δίνουν «ούτε μια μέρα ανοχής για να ενημερωθεί» στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ενώ κάνουν λόγο για κλιμακωτές κινητοποιήσεις.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, σε ανακοίνωση της απηύθυναν ευρύ κάλεσμα για «δυναμική» συμμετοχή όλων των πολιτών, σε όποια κοινωνική τάξη και εάν ανήκουν, στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 8 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους.
«Εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ας φέρει άμεσα τροπολογία στη Βουλή για το ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ των αγροτών, κάτι που ήδη μας υποσχέθηκε ο προκάτοχός του, Ευάγγελος Αποστόλου», επισήμανε ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων, Κώστας Τζέλλας, προσθέτοντας «αυτή η κίνηση θα αποτελούσε ένα θετικό δείγμα γραφής των προθέσεών του».
Από μεριάς του ο γενικός γραμματέας του αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φαίνεται να γνωρίζει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και άρα περιμένουμε από αύριο κιόλας απτές αποδείξεις της δουλειάς του», ενώ η επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, σημείωσε «ως νέος άνθρωπος, περιμένουμε από τον νέο υπουργό να ακούει τη γνώμη των ειδικών, δηλαδή εμάς που δουλεύουμε στη γη και όχι των πολλών, που κοιτούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους».
«Δεν τρώμε το παραμύθι της εξόδου»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, επισήμανε πως οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «δεν τρώμε το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση» και υπογράμμισε ότι ο αγροκτηνοτροφικός κλάδος αποτελεί τον «μπροστάρη των αντιστάσεων που προβάλλονται στον ελλαδικό χώρο ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση, ως επακόλουθο της πολιτικής που χαράσσει η ΕΕ».
Επισήμανε ότι η «κινητοποίηση της ΔΕΘ αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που γίνονται όλο το χρόνο».
Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «αντιπαλεύουμε τα προβλήματά μας στο δρόμο, αφού το διαπραγματευτικό μας όπλο είναι το τρακτέρ μας. Μόνο τότε μας ακούν και μας υπολογίζουν οι κυβερνώντες» και πρόσθεσε «προς απόδειξη αυτού, εντός του καλοκαιριού ζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Αποστόλου και ακόμη περιμένουμε απάντηση».
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι διαφόρων αγροτικών συλλόγων έθεσαν επί τάπητος ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως μεταξύ άλλων, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που είναι πλέον συνδεδεμένες και με το εισόδημα, τους υψηλούς φόρους, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ και που όπως υποστήριξαν πολλοί εξ αυτών «είναι άφαντος και όταν μας αποζημιώνει το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά και τους 16 μήνες».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ