Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ανεπάρκειες και ανεπαρκείς





Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εκφωνεί την ομιλία της έναρξης της Κληρικολαϊκής, στην οποία αναφέρθηκε στον οικονομικό καταποντισμό της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Ανάλυση
Από την ημέρα που ο «Εθνικός Κήρυκας», τον Σεπτέμβριο του 2017, άρχισε τις αποκαλύψεις για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπήρξαν αλλεπάλληλες προσπάθειες υποβάθμισης, ακόμα και διάψευσης των αποκαλυπτόμενων.
Εδώ ο λόγος όχι για τους συντεταγμένους αμύντορες και κράχτες κάθε είδους και διαλογής, τους οποίους όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν θεωρούσαμε και θεωρούμε άνευ σημασίας, αλλά τους θεσμικούς εκπροσώπους της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου βέβαια συμπεριλαμβανομένου, κάποιων ιεραρχών και κάποιων διορισμένων λαϊκών οι οποίοι στροβίλιζαν ενσυνείδητα τα τεκμηριωμένως αποκαλυπτόμενα.
Ομως οι καταιγιστικές πραγματικά αποκαλύψεις που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, άφηναν κατάπληκτη την Ομογένεια της Αμερικής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησιαστική Επαρχία του οποίου αποτελεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την Ελλάδα και γενικά τον Ελληνισμό παντού.
Φτάσαμε στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Βοστώνης και ιδού τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 ημέρα σημαδιακή ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε πέτρα την καρδιά και ομολόγησε τον οικονομικό και όχι μόνο καταποντισμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της πλέον επιφανούς Επαρχίας που του εμπιστεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και το Πατριαρχείο. Αλλωστε, ο Αγιος Αμερικής δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, ούτε να επιδοθεί σε άλλες παρασκηνιακές «διαψεύσεις», διότι γνώριζε πολύ καλά πως όλα όσα αποκαλύφθηκαν και αποκαλύπτονταν από τον «Ε.Κ.» ήταν αληθινά με αδιάσειστα τεκμήρια. Το πρόβλημά του και των αυλόδουλων του ήταν και είναι πού τα βρίσκει, πώς τα πληροφορείται και γιατί τα αποκαλύπτει ο «Ε.Κ.», διότι τόσο ο ίδιος όσο και οι περί αυτόν δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πληροφορείται η πλήθουσα Εκκλησία, το Λαϊκό Σώμα, τα εν κρυπτώ γενόμενα της κατάντιας της πτώχευσης της Αρχιεπισκοπής.
Κι αφού στην εισηγητική του ομιλία στην Κληρικολαϊκή αναφέρθηκε σε απολογισμό πεπραγμένων, συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων από την τελευταία Κληρικολαϊκή του 2016 στο Νάσβιλ του Τενεσί μέχρι τώρα, προέβη και στην ομολογία της κατάρρευσης, την οποία παραθέτω εδώ ατόφια. Είπε λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος τα εξής: «Οπως όλοι γνωρίζουμε, το κύριο γεγονός το οποίο συνέβη την περίοδο αυτή υπήρξαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή και στην οικοδόμηση της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.
Παρουσιάσθηκαν όμως, από την 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση το 2016 στο Νάσβιλ και μετά, απροσδόκητες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα, και οργανωτικές ανεπάρκειες για τις οποίες ειλικρινώς και βαθύτατα λυπούμεθα. Δι’ εμέ προσωπικώς, ως Αρχιεπίσκοπο, μετά από 19 χρόνια υπηρεσίας μου εδώ, και για ολόκληρο το πλήρωμα των πιστών της Αρχιεπισκοπής, αυτή η θλιβερή κατάσταση προκάλεσε αληθινά αφόρητο πόνο. Αυτός ο πόνος προήλθε από το γεγονός ότι παρά τις ειλικρινείς και ανιδιοτελείς υπηρεσίες πολλών ανθρώπων, αιφνιδίως βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια απειλητική και ιδιαζόντως δύσκολη και αληθινά απαράδεκτη κατάσταση. Λυπούμαι ειλικρινά και βαθειά για την απογοήτευση, την λύπη, την απόγνωση και τον πόνο που αυτή η δύσκολη κατάσταση προκάλεσε στον καθένα και σε όλα τα μέλη της πολύτιμης και αγαπημένης μας Αρχιεπισκοπής. Και εξακολουθώ να αρνούμαι να αποδεχθώ και να δικαιολογήσω την παύση των εργασιών στον Αγιο Νικόλαο. Το να σταματήσει η ανέγερση μιας εκκλησίας, αληθώς μνημειώδους και ιδιαιτέρου παγκοσμίου συμβολισμού για την Ορθοδοξία, όπως είναι ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, είναι πραγματικά αδιανόητο. Τραγικώς, αυτό το αδιανόητο συνέβη».
Εμείς τώρα να πούμε πολύ απλά πως σίγουρα έχει κάθε λόγο να λυπάται βαθύτατα, διότι όπως τόνισε «αιφνιδίως βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια απειλητική και ιδιαζόντως δύσκολη και αληθινά απαράδεκτη κατάσταση». Βέβαια αυτές «οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα, και οργανωτικές ανεπάρκειες», όπως τις χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος, αντανακλούν αναμφίβολα όχι μόνο τη δική του κραυγαλέα πλέον ανεπάρκεια, αλλά και των μελών της περί αυτόν Επαρχιακής Συνόδου και φυσικά όλων αυτών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, των επιτροπών και υποεπιτροπών του, διότι αλήθεια πού ήταν όλοι αυτοί; Το τονίζω για μία ακόμα φορά είναι πάντες υπεύθυνοι. Καθαρές κουβέντες. Αν αυτοί οι ανεπαρκείς και οι ανεπάρκειές τους ήταν στον ιδιωτικό τομέα, σε κοσμικές εταιρείες, θα είχαν αποπεμφθεί από την πρώτη στιγμή.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου