Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Οδεύουμε προς τριπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο

Ο πρωθυπουργός θέλει να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά ο ίδιος όχι μόνον την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2018.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κυρίαρχο καθίσταται πλέον το σενάριο των τριπλών εκλογών –εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών– τον προσεχή Μάιο εάν δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. Παράλληλα, υπό το βάρος των απειλών Καμμένου ότι θα ζητήσει την προκήρυξη εκλογών όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή, το διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, στο παρασκήνιο εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει, έστω μέχρι τον Μάιο, στην εξουσία: Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν από την αξιοποίηση «εφεδρειών» στη Βουλή, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία 151 εδρών, μέχρι την παραμονή της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας μέσω της διασφάλισης ψήφου ανοχής στο Κοινοβούλιο.
Ο προσανατολισμός του πρωθυπουργού για πολλαπλές κάλπες τον επόμενο χρόνο κατέστη εν πολλοίς σαφής από τη «μετακίνηση» των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές του Μαΐου, παρότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε επιχειρηματολογήσει κατ’ επανάληψη κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης. Οι λόγοι, δε, που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί η κυβερνητική θητεία να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2019 και αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, είναι τέσσερις:
Πρώτον, ο πρωθυπουργός θέλει να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά ο ίδιος, όχι μόνον την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον επόμενο μήνα, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σχετική βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση, παρά την ψυχρολουσία από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υπερβεί τον «σκόπελο» της περικοπής των συντάξεων.
Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του υπερπλεονάσματος, να υλοποιήσει μια σειρά από αντίμετρα, αλλά και να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις που θα αγγίξουν τη μεσαία τάξη. Στις σχετικές εξαγγελίες ο πρωθυπουργός θα προβεί τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα όποια πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έχει το 2019, όταν οι πολίτες θα είναι σε θέση να «δουν χρήματα να μπαίνουν στις τσέπες τους».
Δεύτερον, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, κυριαρχεί η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στις κάλπες έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στη Ν.Δ. Οπως λέγεται, εάν η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν ψηφιστεί, θα καταστεί κυρίαρχο ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο και με δεδομένες τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο.
Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να εντάξει στην πολιτική σκακιέρα και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που όμως δεν μπορεί να δρομολογηθεί τυπικά πριν από την έναρξη των εργασιών της επόμενης Ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβριο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μέσω της αναθεώρησης θα ενισχύσουν τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ., αλλά και ότι θα προσεγγίσουν πολιτικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Τέταρτον, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει χρόνο ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο υποθέσεις όπως της Novartis.
Ομως, οι «τριπλές» εκλογές τον προσεχή Μάιο έχουν και παράπλευρα πλεονεκτήματα για τον κ. Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα. Οπως λέγεται, η παράλληλη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές και τις ευρωεκλογές θα κινητοποιήσει τον αυτοδιοικητικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διαθέτει ισχυρό δίκτυο στελεχών ανά την Ελλάδα. Δεύτερον, ένα μέρος της λαϊκής δυσφορίας θα διοχετευθεί ενδεχομένως προς τις «ευρωκάλπες» περιορίζοντας έτσι την ψαλίδα από τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Τέλος, μέσω της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει ένα «σερί» από ήττες εντός του 2019.
Βεβαίως, είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί πλήρως εάν τα δεδομένα αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες. Για παράδειγμα, εάν τα μηνύματα του Eurogroup οδηγήσουν σε «απαγορευτικό» των θεσμών στην προστασία των συντάξεων, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Επίσης, ο κ. Καμμένος μπορεί τώρα να διαμηνύει ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πλέον αναγνωρίζεται πως λόγω της ισχυρής δημοσκοπικής πίεσης που δέχονται οι ΑΝΕΛ έχει καταστεί απρόβλεπτος συνομιλητής. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί τελικώς στις κάλπες το φθινόπωρο, παρότι ο κ. Τσίπρας δεν το επιθυμεί.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου