Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Για «Χάος στην Αρχιεπισκοπή» γράφει στον «Ε.Κ.» πρώην υπαλληλικό στέλεχός της


Τρίτη, 17 Ιουλίου, 2018



Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Χρήστος Ανδρέας, ο οποίος εργάσθηκε επί 18 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συγκεκριμένα στο Τμήμα Διακονιών Συνεισφοράς -Department of Stewardship Ministries- με εκτενές κείμενό του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» με τίτλο «Χάος στην Αρχιεπισκοπή» διεκτραγωδεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον πλήρη σεβασμό του για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.
Ο κ. Ανδρέας αναφέρει από την αρχή κι όλας του κειμένου πως «από τότε που ο κ. Καλμούκος έβγαλε τα πρώτα δημοσιεύματα αναφορικά με τα τεράστια ποσά χρημάτων που έλλειπαν από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, το ένα άρθρο μετά το άλλο δείχνουν την κακοδιαχείριση, την πιθανή διαφθορά και την απώλεια των μελών σ’ ολόκληρη την Ορθοδοξία στην Αμερική».
Σημειώνει επίσης ότι ο «Ε.Κ.» έχει αποκαλύψει σκανδαλώδη συμπεριφορά σε πολλές από τις κοινότητές μας» και συμπληρώνει πως «διερωτάται κανείς εάν μπορούμε να επιβιώσουμε ως Εκκλησία στην Αμερική κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Ο κ. Χρήστος Ανδρέας.

Επισημαίνει πως «τώρα βλέπουμε μια αυξανόμενη έκκληση ανάμεσα από την ελληνική ελίτ καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο να υποβάλλει την παραίτησή του». Ο κ. Ανδρέας τονίζει πως «πριν συνεχίσω πρέπει να δηλώσω ανοικτά πως εργάσθηκα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο μέχρι τη συνταξιοδότησή μου και πάντοτε θα διατηρήσω τον υπέρτατο σεβασμό για εκείνον».
Ο κ. Ανδρέας συνεχίζοντας λέγει πως «μάλιστα, η Εκκλησία φαίνεται πως βρίσκεται αυτή την ώρα σε πλήρες χάος, και η κορυφαία ηγεσία πάντοτε τίθεται προ των ευθυνών της. Εχοντας πει αυτό, ωστόσο, διερωτώμαι εάν ο καινούργιος άνθρωπος στο πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής θα μπορέσει να επιτύχει εκεί που απέτυχε ο προκάτοχός του.
»Ας δεχθούμε το γεγονός πως μία ολοκληρωτικά καινούργια δομή πρέπει να αντικαταστήσει την παλαιά, εκείνη της αναποτελεσματικότητας και παλαιότητας και ακόμα χειρότερη, η οποία τώρα διαπερνά την Ορθοδοξία ανά την Αμερική. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν είναι διαστρέβλωση.
»Βλέπουμε επίσης μία νοοτροπία του κάνε τίποτε, κι άσχετα πόσο δυναμικός ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι, θα αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις οι οποίες θα είναι απλά πολύ δύσκολο να τις ξεπεράσει. Θα πρέπει να αντιπαλεύσει μία κουλτούρα η οποία απλά αρνείται όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα σκανδαλώδη προβλήματα που υπαινίσσονται ανωτέρω, αλλά επίσης εκείνα τα οποία αφορούν τη διοίκηση της Εκκλησίας, την ανάπτυξη της, και την συνεισφορά σε όλα τα επίπεδα της Εκκλησίας».
Ο κ. Ανδρέας είπε επίσης πως «έχοντας εργασθεί στην Αρχιεπισκοπή επί 18 χρόνια όλα μάλιστα στο Τμήμα Διακονιών Συνεισφοράς -Department of Stewardship Ministries -, είχα την τιμή και το προνόμιο να συνάψω στενή σχέση με πολλές αν όχι με όλες τις 500 και πλέον εκκλησίες ανά τη χώρα. Κάνοντας κάτι τέτοιο κατέληξα στο συμπέρασμα πολύ καλά, πιστεύω πως τα προβλήματα τα οποία διαχέονται σ’ ολόκληρη την Εκκλησία. Τα πιο σπουδαία κατά τη γνώμη μου είναι τα εξής:
»Κατ’ αρχήν πρέπει να παραδεχτούμε ότι εξακολουθούμε εν πολλοίς να είμαστε μία εθνική μεταναστευτική Εκκλησία κι όχι μία παγκόσμια Εκκλησία με αποστολή. Κι ως εκ τούτου έχουν περιορίσει σοβαρά τις ικανότητές μας να προχωρήσουμε μπροστά στην επέκταση του 21ου αιώνα της Αμερικής, της πλέον ετερογενούς κοινωνίας του κόσμου σε σύγκριση με την Ευρώπη. Οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν κερδίσει τους οπαδούς τους μέσω του ευαγγελισμού, δεχόμενοι όλους και εξακολουθούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
»Η Ελληνική Ορθοδοξία στηρίζεται στην άδεια γάμου. Ακολουθώντας αυτή την τακτική απλώς έχομε αποδεχθεί το υπάρχον καθεστώς και δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να κρατήσουμε αυτά που έχουμε και στο τέλος τα χάνουμε όλα».
Υπογράμμισε επίσης πως «ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κουλτούρα των όσων υπάρχουν και με την άρνηση να προχωρήσει μπροστά. Οταν λόγου χάρη κάποιος χρησιμοποιήσει τη φράση ‘ανάπτυξη της εκκλησίας’, ίσως η απάντηση να είναι ‘μην το λες αυτό, είναι Προτεσταντισμός’. Οταν κάποιος προάγει τη μελέτη της Ευαγγελίου, ίσως να λάβει την απάντηση ‘δεν χρειάζεται, έχουμε τους Αγίους Πατέρες’».
Ο κ. Ανδρέας ανέφερε ακόμα πως «ενώ ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος δέχεται όλο το βάρος της κριτικής, είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω πού ήταν το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο όταν όλα αυτά τα προβλήματα εξελίσσονταν; Πού ήταν οι Εκτελεστικοί; Δεν υπήρχε κανείς να ρωτήσει για ελεγμένες ετήσιες οικονομικές εκθέσεις; Οταν τα έξοδα ξεπερνούσαν τα έσοδα δεν ήγειρε κανείς φωνή;
»Οταν εκατομμύρια έλλειπαν δεν ηγέρθησαν ερωτήσεις; Εάν ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να αναλάβει ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν, δεν οφείλει να θεωρηθεί υπαίτιο; Κι ακόμα δεν οφείλει αυτή η προειδοποίηση να προκαλέσει ένα καθάρισμα του συστήματος, ένα γενικό καθάρισμα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή, ώστε να οικοδομήσουμε την Εκκλησία κατ’ εικόνα και ομοίωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού; Πιστεύω πως αυτό πρέπει να γίνει, αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτε ποτέ».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου