Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Μεταμνημονιακό ανασχηματισμό ετοιμάζει το Μαξίμου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δευτέρα, 16 Ιουλίου, 2018
Της Δώρας Αντωνίου
Είτε για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς –και η παρούσα κυβερνητική ηγεσία αρέσκεται στην επικοινωνία– είτε για λόγους πρακτικούς και ουσίας, η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για ένα φρεσκάρισμα σε πρόσωπα. Η νέα εποχή που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αρχίζει για τη χώρα μετά τις 21 Αυγούστου και την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί και με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές τέτοιες που θα αποτυπώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς και υπαγορευόμενη πολιτική, ότι διαμορφώνει και υλοποιεί το δικό της σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Αλλαγές, επίσης, με τις οποίες η κυβέρνηση θα πορευθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνουν το μήνυμα της επόμενης μέρας και να αφήνουν πίσω το δύσκολο μνημονιακό παρελθόν. Ο μεταμνημονιακός ανασχηματισμός έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί την κυβερνητική ηγεσία, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, προκειμένου τα όσα εξαγγείλει εκεί να αρχίσουν να «τρέχουν» άμεσα και να αρχίσει να διαμορφώνεται το αποτύπωμα της απελευθερωμένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και ΑΝΕΛ βεβαίως).
Η δυσκολία που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με προηγούμενους ανασχηματισμούς, είναι ότι κανείς από τους υπουργούς που έβαλαν πλάτη στις δύσκολες μνημονιακές ημέρες δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα τώρα που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αρχίσει να καρπώνεται τα μεταμνημονιακά οφέλη. Παράλληλα, δεν ισχύει πλέον αυτό που παλαιότερα έλεγαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ο Τσίπρας δεν έχει να διαχειριστεί βαρωνίες». Επειτα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης, έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικά του μεγαλοστελέχη πλέον. Και μια δυσαρεστημένη ομάδα στελεχών σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο στην πορεία για τις κάλπες.
Περιορισμένες επιλογές
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημαντικός αριθμός βουλευτών που έβαλαν πλάτη στα κρίσιμα νομοσχέδια φιλοδοξεί να μεταπηδήσει στην κυβέρνηση. Οπότε η τήρηση ισορροπιών είναι αναγκαία και περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές. Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι στόχος του είναι μετά τον Αύγουστο να είναι ο πιο ασήμαντος υπουργός, πιθανότατα δεν εννοούσε την επιθυμία να μετακινηθεί σε ένα ασήμαντο υπουργείο, αλλά το να περιοριστεί η σημασία του υπουργείου Οικονομικών, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή.
Η μετακίνηση του κ. Τσακαλώτου δεν θα πρέπει να αποκλείεται πάντως, δεδομένης και της ολοκλήρωσης της μνημονιακής πορείας, που αποτελεί το κλείσιμο ενός σημαντικού κύκλου. Και δεν είναι λίγοι οι επίδοξοι αντικαταστάτες, καθώς θεωρούν ότι το προσεχές διάστημα, που η κυβέρνηση επιθυμεί να συνδυάσει και με παροχές, θα είναι ευνοϊκό για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Από καιρό το ενδιαφέρον του για τη συγκεκριμένη θέση έχει εκδηλώσει ο κ. Νίκος Παππάς. Πού θα μπορούσε να μετακινηθεί ο κ. Τσακαλώτος; Δύσκολο ερώτημα, καθώς η μετακίνησή του δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τιμωρία αλλά επιβράβευση για τη δύσκολη δουλειά που έφερε εις πέρας. Ενδεχομένως μια θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση θα ήταν η κατάλληλη.
Ερώτημα αποτελεί και ο κ. Πάνος Καμμένος. Ο κυβερνητικός εταίρος ασφαλώς και θα επιθυμούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο ίσως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να προκαλεί δεύτερες σκέψεις. Η μετακίνησή του θα μπορούσε να γίνει σε ένα εκ των υπουργείων Ναυτιλίας ή Προστασίας του Πολίτη, για τα οποία επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των ΑΝΕΛ.
Αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και, ταυτόχρονα, είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση με την Αλβανία. Πέραν αυτών, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει ένα φρεσκάρισμα του σχήματος, θα θελήσει να βγάλει στην πρώτη γραμμή στενούς συνεργάτες του και να προσδώσει ένα περισσότερο λαϊκό προφίλ στην κυβέρνηση.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου